
Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε θρεπτική αξία και φτωχή σε… κραιπάλες μπορεί να περιορίσει κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας.
Υγιεινή διατροφή με υψηλή πρόσληψη φρέσκων λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης, πολυακόρεστα λίπη, καρύδια και με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να «θωρακίσουν» τον οργανισμό, σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση κόκκινου/επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών και ζαχαρούχων ποτών και την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, επισημαίνουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σαφώς υπέρ της υγιεινής διατροφής καθώς οι νέες περιπτώσεις ήταν λιγότερες, ακόμη και σε συμμετέχοντες που χαρακτηρίζοντο από παράγοντες υψηλού ρίσκου, όπως κάπνισμα, αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, ηλικία, κ.ά.
Μάλιστα οι ειδικοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι η προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών σε μια υγιεινή διατροφή είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Η ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ δυνητικά τοξικών για την λειτουργία των πνευμόνων ουσιών και της άμυνας που παρέχουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες ίσως παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ' ότι πιστεύοταν.