Διαβάζουμε στην εφημερίδα Deal News (17/9/2010) τα εξής (και βλέπουμε παράλληλα πως φαίνεται να διαμορφώνεται το μέλλον του κλάδου, αν τελικά τεθούν σε ισχύ οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων…):
“Με το «κλειδί» αλυσίδας φαρμακείων στο... χέρι βρίσκεται ο Θανάσης Λαβίδας. Η απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων για την οποία πιέζει η τρόικα και ετοιμάζεται να υλοποιήσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους η κυβέρνηση, μπορεί να έχει προκαλέσει κραδασμούς στους κόλπους των «φαρμακοποιών της γειτονιάς», αντιδρώντας στην «σαλαμοποίησή» τους από τις πολυεθνικές, όμως για τους φαρμακοβιομήχανους αποτελεί «δέλεαρ».
Τα οφέλη που θα προκύψουν επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά σε έναν κλάδο που αψηφά την οικονομική κρίση και ο συνολικός τζίρος ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ περίπου, φαίνεται πως μελέτησε και ο πρόεδρος της Lavipharm και σκέφτεται σοβαρά την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την τελευταία γενική συνέλευση από έναν στενό συνεργάτη και μέτοχο ως ιδέα της στιγμής, η οποία τείνει να πάρει σάρκα και οστά, μόλις τα αρμόδια υπουργείο ανάψουν το... πράσινο φως της απελευθέρωσης.
Αν και το πλάνο βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμη, ωστόσο, στέλεχος της εταιρείας αποκαλύπτει πως έχει ήδη δημιουργηθεί «ομάδα κρούσης» από έμπειρους συνεργάτες, οι οποίοι στα πλαίσιο μιας έρευνας αγοράς έχουν προσεγγίσει αρκετούς φαρμακοποιούς και τους ρωτούν εάν θα ήταν διατεθειμένοι να εντάξουν τις επιχειρήσεις τους σε ένα μεγάλο group που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί.
Βέβαια, τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δεν είναι και πολύ «ενθαρρυντικά», καθώς οι περισσότεροι φαρμακοποιοί συμφωνούν πως το άνοιγμα του επαγγέλματος τους θα πλήξει 15.000 περίπου οικογένειες του κλάδου, οι οποίοι από μικρομεσαίοι και κερδοφόροι επιχειρηματίες θα μετατραπούν σε υπαλλήλους πολυεθνικών ομίλων, με χαμηλούς μισθούς και δυσμενείς όρους άσκησης του επαγγέλματος.
Κάποιοι ωστόσο παραδέχονται πως λόγω του ανταγωνισμού που θα δεχτούν από τα «σούπερ μάρκετ»-φαρμακεία που θα δημιουργηθούν, θα υποχρεωθούν είτε να βάλουν λουκέτο, αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή να «συγχωνευθούν» υπό τη... σκέπη μιας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας.
Σε αυτό ακριβώς ποντάρει και ο Θανάσης Λαβίδας, βλέποντας άλλωστε πως η βιομηχανία των φαρμάκων είχε αυξητική τάση το 2009 κατά 5,8%, ενώ η παραγωγή τους είναι κατά 60,9% υψηλότερη από εκείνη του 2005.
Άλλωστε η Lavipharm στοχεύει και στις συνέργιες που μπορούν να προκύψουν από μια μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων, καθώς θα ισχυροποιηθεί στον τομέα της εμπορίας φαρμάκων και θα υπάρχει δίκτυο διανομής από την παραγωγή στην κατανάλωση, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος στην αγορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ενώ δικά της σκευάσματα που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών μπορούν να προωθηθούν μέσω των δικών της φαρμακείων. Γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και φυσικά κέρδη.
Ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια της Lavipharm, η οποία το πρώτο εξάμηνο του 2010 παρουσίασε μειωμένο κύκλο εργασιών κατά 17,5% και μεικτά κέρδη που υποχώρησαν κατά 4,7 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 15,7 εκατ. ευρώ από 20,4 εκατ. πέρυσι. Κι αυτό εξαιτίας του «χάους» που προκλήθηκε με τις καθυστερήσεις στις ανατιμολογήσεις των φαρμάκων, που οδήγησε πολλά φαρμακεία στο να εξαντλήσουν το αποθέματα τους, παρά να προμηθευτούν νέα φάρμακα, χωρίς να γνωρίζουν τις τιμές τους.
Πριν από λίγες μέρες ο Θανάσης Λαβίδας ταξίδεψε στη Γερμανία με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΣΕΒ για να εκπροσωπήσει τους Έλληνες βιομηχάνους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία με Γερμανούς επιχειρηματίες και κορυφαία στελέχη της οικονομικής και εμπορικής ζωής από εταιρείες όπως η Deutsche Telecom, η Deutsche Bank, η Bayer κ.ά., προκειμένου να προωθήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Εκεί ακούγεται πως ο πρόεδρος της Lavipharm είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση και με υψηλόβαθμο παράγοντα της Bayer, στον οποίο έθεσε επί τάπητος το σχέδιο που έχει στα σκαριά για τη δημιουργία αλυσίδας στα πρότυπα του εξωτερικού, όπου εδώ και χρόνια η αγορά των φαρμακείων έχει απελευθερωθεί και αυτά λειτουργούν περισσότερο ως όμιλοι παρά ως μεμονωμένες επιχειρήσεις και φαίνεται πως βρήκε πρόσφορο έδαφος για δραστηριοποίηση και ξένων εταιρειών στην ελληνική αγορά.
Άλλωστε στη χώρα μας εδώ και χρόνια «δρουν» ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου, όπως η Pfizer, η Sanofi-Aventis, η Novartis κ.ά. και η προσέλκυση ξένων επενδυτών και κεφαλαίων είναι πιο εύκολη.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να εκδηλωθεί και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αν η Lavipharm υλοποιήσει το project που ωριμάζει στους κόλπους της.
Τι σκέφτονται οι άλλοι φαρμακοβιομήχανοι
Η ιδέα της δημιουργίας αλυσίδας φαρμακείων δεν αφήνει αδιάφορους και τους άλλους φαρμακοβιομήχανους, οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν επιφυλακτικοί για το εγχείρημα.
Αν και κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως ο επόμενος μεγάλος «αντίπαλος» του Θανάση Λαβίδα στα φαρμακεία, θα είναι η Alapis του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς ο επιχειρηματίας στο παρελθόν, από όταν ακόμη η Κομισιόν ασκούσε πιέσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος, είχε εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ομίλου φαρμακείων, προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της λιανικής εμπορίας φαρμάκων, αφού θέλει να δει πώς θα κινηθούν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του κλάδου.
Η δημιουργία αλυσίδων προς το παρόν δε δείχνει να «συγκινεί» τον όμιλο του Γιώργου Κορρέ, λόγω της εστίασης των καταστημάτων του σε φυτικά προϊόντα κυρίως, αλλά και τη ΒΙΑΝΕΞ των αδελφών Γιαννακόπουλου, οι οποίοι τόσα χρόνια έχουν «χτίσει» μια ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό και έχουν κερδίσει μερίδια αγοράς που τους κατατάσσουν στις έξι μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά των φαρμάκων.”