Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Δανεισμός φαρμάκων

19/11/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Κώστας Κουσαντάκης*

 

Τι σημαίνει και πώς παρακολουθείται ο δανεισμός φαρμάκων

Ένα θέµα που απασχολεί όλα τα φαρµακεία, σε µικρότερο ή µεγαλύτερο βαθµό, είναι ο λεγόµενος δανεισµός φαρµάκων.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι φαρµακοποιοί, δανεισµός φαρµάκων είναι η διάθεση φαρµάκων σε ασφαλισµένους χωρίς συνταγή του ασφαλιστικού ταµείου τους, την οποία (οι ασφαλισµένοι) υπόσχονται ότι θα την προσκοµίσουν τις επόµενες ηµέρες.
Επειδή το θέµα συναντάται συχνά και δηµιουργεί προβλήµατα στη δουλειά του φαρµακοποιού και καµιά φορά στις σχέσεις του µε τον πελάτη, θα εξετάσουµε παρακάτω τους δύο τρόπους µε τους οποίους µπορούµε να αντιµετωπίσουµε το θέµα αυτό:

• Καταρχήν µπορούµε να χρησιµοποιούµε τον κλασικό τρόπο που ίσχυε πάντα, δηλαδή κατά την παράδοση των φαρµάκων να εκδώσουµε απόδειξη λιανικής πώλησης (Α.Λ.Π.) για τα φάρµακα που παραδίδουµε στον ασφαλισµένο. Όταν µας προσκοµίσει τη συνταγή του ασφαλιστικού του ταµείου, εκδίδουµε απόδειξη επιστροφής λιανικώς πωληθέντων (για τα φάρµακα που περιλαµβάνονται στην εκδοθείσα Α.Λ.Π.) και στη συνέχεια εκτελούµε τη συνταγή κανονικά.
• Από το έτος 1996, µε την ΠΟΛ 1127/10-4-1996 και αργότερα µε την ΠΟΛ 1370/1912-2001, δίνεται η δυνατότητα στους φαρµακοποιούς αντί για τη διαδικασία που περιγράψαµε παραπάνω να τηρούν θεωρηµένο Βιβλίο Παράδοσης Φαρµάκων.

Στο βιβλίο αυτό καταχωρούνται:
• µε την παράδοση των φαρµάκων, η ηµεροµηνία χορήγησης, το ονοµατεπώνυµο και το οικείο ασφαλιστικό ταµείο του ασφαλισµένου-πελάτη, καθώς και το είδος των φαρµάκων.
• µε την προσκόµιση της συνταγής, ο αύξων αριθµός αυτής και της εκδιδοµένης απόδειξης λιανικής πώλησης.

Στις παραπάνω περιπτώσεις οι αποδείξεις λιανικής πώλησης µπορούν να εκδοθούν το αργότερο την αντίστοιχη µέρα του επόµενου µήνα από την παράδοση.

 

Ειδικά για τις παραδόσεις φαρµάκων του τελευταίου µήνα της διαχειριστικής περιόδου (Δεκέµβριος), η Α.Λ.Π. πρέπει να εκδοθεί το αργότερο µέχρι 20/1.

Πρέπει να σηµειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν προσκοµισθεί από τον ασφαλισµένο η συνταγή εντός του προβλεπόµενου χρόνου του ενός µηνός, τότε εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη λιανικής πώλησης για τη συνολική αξία των φαρµάκων. Επίσης πρέπει να σηµειωθεί ότι µπορούµε να τηρούµε έναν από τους δύο τρόπους που περιγράψαµε παραπάνω.

Αυτό σηµαίνει ότι η τήρηση του Βιβλίου Παράδοσης Φαρµάκων δεν είναι υποχρεωτική εάν εκδίδονται αποδείξεις λιανικής πώλησης και αποδείξεις επιστροφής λιανικώς πωληθέντων.

Υπάρχουν βέβαια και φαρµακοποιοί που αποφεύγουν την ταλαιπωρία των παραπάνω διαδικασιών και παραδίδουν τα φάρµακα χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

 

Αυτό φυσικά πρέπει να αποφεύγεται γιατί αντίκειται στον Κώδικα Βιβλίων-Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) και επισύρει τις γνωστές συνέπειες περί φοροδιαφυγής και απόκρυψης εσόδων.


*οικονομολόγος-φοροτεχνικός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token