Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των μέτρων του γ' μνημονίου στην υγεία των πολιτών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».
Χαρακτηρίζει τα μέτρα και υφεσιακά και αντικοινωνικά και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «απέτυχαν παταγωδώς στο διακηρυγμένο στόχο τους, να ελέγξουν δηλαδή τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό που έκαναν ήταν να μεταφέρουν το βάρος τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ίδιους τους ασθενείς, αυξάνοντας κατακόρυφα τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων».
Επίσης κάνει λόγο για σαφή πρόθεση εκ μέρους των δανειστών εξαφάνισης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την επιμονή τους για τις εκ νέου εξευτελιστικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων και των off-patent φαρμάκων, στο 32,5% και στο 50%, αντίστοιχα.
Επίσης στηρίζει τους φαρμακοποιούς στο ζήτημα των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. επισημαίνοντας του κινδύνους για τη δημόσια υγεία που θα επιφέρει η απελευθέρωση της διάθεσής τους.
Αναλυτικά αναφέρει:
- Η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2 δισ. ευρώ πέφτει σε «επίπεδα μη βιώσιμα, τόσο για τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και για τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες».
- Με την ένταξη των εμβολίων στην ανεπαρκέστατη φαρμακευτική δαπάνη αγνοείται ότι «ο εμβολιασμός σε καμία χώρα δεν νοείται ως κόστος», αλλά εντάσσεται στις κοινωνικές πολιτικές πρόληψης, «που αποφέρει εξοικονομήσεις σε μελλοντικά κόστη νοσηλείας και όχι δαπάνη».
- Η συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία «εξυπηρετεί συμφέροντα πολυεθνικών γενοσήμων» και θυσιάζει «την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε σταθερή και ασφαλή θεραπεία».
- Οι αλλεπάλληλες οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων που στοχεύουν κυρίως στα off-patent και τα γενόσημα πλήττει τη μερίδα του λέοντος της παραγωγής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
- Τα «χαράτσια» του rebate και του clawback είναι δυσβάσταχτα.
- Το μοντέλο του ενός προμηθευτή με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή για τους διαγωνισμούς προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία, «η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται» δημιουργεί «μονοπωλιακές πρακτικές και σημαντικά ζητήματα διαφάνειας, ελλείψεις και προβλήματα επάρκειας στα νοσοκομεία».
- Η επιμονή των δανειστών για απελευθέρωση της πώλησης των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. έχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και απειλεί την επιβίωση των φαρμακείων της γειτονιάς.
Τι περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση
Από τη νέα κυβέρνηση ο κ. Γιαννακόπουλος ζητά να «βρει διεξόδους, ώστε το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης. […] Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει πως όντως στοχεύει στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της φαρμακοβιομηχανίας ως βασικού πυλώνα της οικονομίας. Αλλωστε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιστάθηκε σθεναρά τα προηγούμενα χρόνια στους σχεδιασμούς καταστροφής της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, με αύξηση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, διατήρησε στο ακέραιο τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρει, συνέχισε να συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ. Το ίδιο κάνει και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση.»