Την ανάγκη για άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες τομές στην πολιτική υγείας στο πλαίσιο ενός νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας, που θα έχει στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, υπογράμμισε ο Christian Rodseth, Αντιπρόεδρος του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) μιλώντας στο 8ο ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με τίτλο: «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο. Συνδημιουργώντας το πλαίσιο».
Ο ομιλητής στάθηκε στην ανθρώπινη διάσταση του γεγονότος ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο μη πρόσβασης σε θεραπείες που σώζουν ζωές εξαιτίας του ύψους των υποχρεωτικών επιστροφών, οι οποίες μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν το 80% σε ορισμένες θεραπευτικές περιοχές, με τα σημερινά δεδομένα.
«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η καινοτομία ουσιαστικά τιμωρείται με ολοένα αυξανόμενες επιστροφές, με αποτέλεσμα να μένουμε πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες», επισήμανε, συμπληρώνοντας: «Το περιβάλλον αυτό είναι ασφυκτικό για τις εταιρείες που εκπροσωπούν την καινοτομία. Το γεγονός όμως ότι συνεχίζουμε να προμηθεύουμε το σύστημα με φάρμακα δείχνει ότι είμαστε 100% αφοσιωμένοι στην πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες και στην ταυτόχρονη υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας». Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος του PIF εξήρε την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας που επέφερε πλεονάσματα, ενώ αναφερόμενος στον Α. Γεωργιάδη είπε ότι «δείχνει κάποιον που είναι προσανατολισμένος στο να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν».