Ιστορική θα μείνει η 31η Ιανουαρίου 2020 για τους Βρετανούς, καθώς μετά από 47 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο εξέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και των αγαθών με τους όρους που ίσχυαν πριν από το Brexit.
Στο χώρο του φαρμάκου πάντως οι φαρμακοποιοί ανησυχούν πολύ για τυχόν μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά μετά το Brexit, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Εθνικού Συλλόγου Φαρμακοποιών (NPA). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
- το 84% θεωρεί ότι το Brexit θα έχει αντίκτυπο στο φαρμακείο τους,
- το 87% απάντησε ότι ανησυχεί για την προμήθεια φαρμάκων,
- το 42% σκέφτηκε να δημιουργήσει απόθεμα με φάρμακα λόγω του Brexit.
O Mark Lyonette CEO του NPA δήλωσε: «Οι τιμές των φαρμάκων, η χορήγηση αδειών για φαρμακευτικά προϊόντα, τα πρωτόκολλα ασφάλειας και το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας θα επηρεαστούν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η έγκαιρη προμήθεια φαρμάκων είναι σημαντική για την υγεία των ασθενών, συνεπώς η διατήρηση της ασφαλούς διακίνησής τους αποτελεί το κύριο μέλημά μας. Είναι σημαντικό να συνεχίσει η κυκλοφορία των φαρμάκων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι' αυτό και είμαστε σε στενή επαφή με την κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές».
Όσο για τις ελλείψεις, το υπουργείο Υγείας δηλώνει στην εφημερίδα express.co.uk ότι τα φάρμακα θα εξακολουθήσουν να είναι προσβάσιμα μετά το Brexit με τον ίδιο τρόπο που είναι και σήμερα.