Το ατοπικό έκζεμα, από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις των βρεφών αλλά και ενηλίκων, μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια μιας πρωτεΐνης, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες οι οποίοι εντόπισαν πιθανούς στόχους για ουσιαστική θεραπεία της πάθησης και όχι απλώς των συμπτωμάτων της!
Πιο αναλυτικά, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου κατάφεραν τεχνικά να προκαλέσουν στην επιδερμίδα ανεπάρκεια της πρωτεΐνης filaggrin και διαπίστωσαν ότι το δέρμα μιμήθηκε την κατάσταση του δέρματος των ασθενών με ατοπικό έκζεμα. Φαίνεται πως η απώλεια της πρωτεΐνης filaggrin προκαλεί τροποποιήσεις σε σημαντικές πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην πρόκληση του εκζέματος.
Στη συνέχεια ανακάλυψαν πρωτεΐνες και οδούς σηματοδότησης που σχετίζονται άμεσα με τη filaggrin, αλλά κυρίως ανακάλυψαν σημαντικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς για τη φλεγμονή, την κυτταρική δομή, τη λειτουργία του φραγμού και την ανταπόκριση στο στρες.
Οι οδοί αυτοί χαρτογραφούν τα δίκτυα που παρατηρούνται στο δέρμα των ατόμων με ενεργό έκζεμα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη πιο στοχευμένων θεραπειών.
«Η μελέτη τεκμηριώνει τη σημασία της ανεπάρκειας της filaggrin στην πρόκληση των προβλημάτων λειτουργίας του δερματικού φραγμού και στην προδιάθεση του ατόμου για την εκδήλωση εκζέματος», εξηγεί ο Νικ Ρέινολντς, καθηγητής Δερματολογίας στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI).