Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Βόρεια Ελλάδα: Στο... κυνήγι των φαρμάκων

15/9/2010
Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε σκευάσματα στα ράφια των φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Σοβαρές ελλείψεις σε ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βόρεια Ελλάδα, με τους ασθενείς να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να προμηθευτούν τα σκευάσματα που λαμβάνουν και να μη διακόψουν τη θεραπεία τους.

 

Την ίδια ώρα, τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εκτιμούν πως το πρόβλημα θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα και η ταλαιπωρία των ασθενών θα συνεχιστεί.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, Αδάμ Αδαμίδη, περισσότερα από 100 σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων της Βόρειας Ελλάδας, χάπια καρδιολογικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, εισπνεόμενα, αντιφλεγμονώδη, μέχρι και... ασπιρίνες, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, Γεώργιος Τροχόπουλος, δήλωσε στον Αγγελιοφόρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι αποθήκες δίνουν τα σκευάσματα στα φαρμακεία με το σταγονόμετρο. “Παραγγέλνουμε πενήντα κουτιά αντιυπερτασικών χαπιών και μας στέλνουν δέκα”, τόνισε ο κ. Τροχόπουλος.

 

“Μη μου πείτε ότι και εσείς δεν έχετε το φάρμακο που θέλω;”. Την ερώτηση αυτήν ακούει σε καθημερινή πλέον βάση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Νικόλαος Λεοντής. Όπως ανέφερε ο κ. Λεοντής, οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές και στην Ξάνθη και οι φαρμακοποιοί δίνουν κάθε μέρα μάχη προκειμένου να προμηθευτούν ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας, Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, κατήγγειλε ότι “στα 30 χρόνια που δουλεύω, πρώτη φορά βλέπω αυτό το τεράστιο αλαλούμ στην αγορά του φαρμάκου”.

 

“Ρίζα του κακού” για τις σοβαρές ελλείψεις αποτελεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, η αντιφατική τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ σε βάρος των Ελλήνων ασθενών θεωρεί πως θα λειτουργήσει και η έλλειψη ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών.

 

“Δυστυχώς, κανείς από αυτούς που σχεδιάζουν την πολιτική για το φάρμακο δεν ενδιαφέρεται για τους Έλληνες ασθενείς”, τόνισε ο κ. Νουσηκύρου και αναρωτήθηκε: “Πώς θα πούμε σε έναν ασθενή που παίρνει ένα φάρμακο επί χρόνια και έχει σταθεροποιηθεί η κατάστασή του ότι δεν το βρίσκουμε και γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του και να αλλάξει θεραπεία;”.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μιχάλης Μαργαριτίδης, οι φαρμακοποιοί μπορούν να δώσουν στους ασθενείς τα φάρμακα αυτά όταν η συνταγή έχει την ένδειξη “στερείται”. Δυστυχώς, όμως οι γιατροί δε βάζουν την ένδειξη, παρόλο που τα φάρμακα δεν υπάρχουν ούτε στα φαρμακεία των νοσοκομείων. “Θα τα παραγγείλουμε και ελάτε αύριο”, λένε οι αρμόδιοι των νοσοκομείων στους ασθενείς, οι οποίοι πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν μέχρι και 200 χλμ. για να φτάσουν στο νοσοκομείο και να λάβουν τη θεραπευτική τους αγωγή… ».

 

Πηγή: Αγγελιοφόρος (15/9/2010)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ