Μια νέα κλινική μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Διεθνές και Πανευρωπαϊκό συνέδριο κατά της Παχυσαρκίας (ECOICO 2020) κατέδειξε τη θετική επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
«Τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με εικονικό σκεύασμα, διπλά τυφλής
μελέτης που διεξήχθη στην Ευρωκλινική Αθηνών, καταδεικνύουν πως η συμπληρωματική
χορήγηση 3000 IU χοληκαλσιφερόλης (βιταμίνη D3) σε μορφή στοματικού σπρέι,
σε παχύσαρκα άτομα που υπεβλήθησαν σε συγκεκριμένη δίαιτα αδυνατίσματος, οδήγησε
μέσα σε 3 μήνες όχι μόνο στην απόλυτη αποκατάσταση των επιπέδων της 25OHD αλλά
και στη μεγαλύτερη απώλεια βάρους και σωματικού λίπους σε σχέση με εκείνο το γκρουπ
παχύσαρκων που έλαβαν το placebo και δεν αποκατέστησαν τα επίπεδα της βιταμίνης
D» τόνισε ο Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δρ Κωνσταντίνος Ξένος, ο οποίος
παρουσίασε την κλινική μελέτη στο συνέδριο.
«Τα παχύσαρκα άτομα που έλαβαν βιταμίνη D έχασαν στο 3μηνο παρακολούθησης
2% περισσότερο σωματικό λίπος από τα παχύσαρκα άτομα που έλαβαν το placebo»
συνέχισε
Μέχρι σήμερα οι 2 μεγάλες δημοσιευμένες ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις
που υπάρχουν, καταλήγουν σε διφορούμενα αποτελέσματα ως προς την επίδραση
της βιταμίνης D στο αδυνάτισμα, με την 1η (Metabolism. 2019 Mar;92:193-205) να
μη δείχνει κάποια θετική έκβαση, ενώ η 2η (Medicina Kaunas. 2019 Jul 12;55(7):368)
καταλήγει σε θετικά αποτελέσματα, με δόσεις όμως βιταμίνης D πολύ μεγαλύτερες από
ότι στην 1η μελέτη.
Η βιταμίνη D φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο έναντι της παχυσαρκίας
μέσα από μια σειρά επιδράσεων στην ινσουλίνη και στους υποδοχείς της αλλά και σε
κυτταροκίνες που εμφανίζονται σε υψηλά επίπεδα στα παχύσαρκα άτομα.