Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βιταμίνη D και καρκίνος ουροδόχου κύστης: πώς σχετίζονται;

9/11/2016 10:42:04 πμ
Βρετανική έρευνα βγάζει ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Μπράιτον της Αγγλίας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουάργουικ, με επικεφαλής την Δρ Ροζμαρι Μπλαντ, έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα μετά από αξιολόγηση στοιχείων από 7 έρευνες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει από 112 έως 1.125 εθελοντές.


Η ίδια επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε επίσης πειράματα για να ελέγξει τις αντιδράσεις των κυττάρων που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης στη βιταμίνη D. Διαπίστωσαν ότι αυτά ενεργοποιούνται και ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη βιταμίνη, προκαλώντας έτσι αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, εντοπίζοντας και καταστρέφοντας τα μη φυσιολογικά κύτταρα πριν εξελιχθούν σε καρκινικά.

«Σίγουρα απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για την τεκμηρίωση του συσχετισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση η 
μελέτη μας δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να εμποδίσουν τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης να έχουν μια επαρκή αντίδραση στα μη φυσιολογικά κύτταρα» εξήγησε η Δρ Μπλαντ.

Τόνισε όμως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η βιταμίνη Dμπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης: «Καθώς η βιταμίνη D είναι ένα φθηνό και ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής, η πιθανή χρήση της στην πρόληψη του καρκίνου είναι μεν ελπιδοφόρος αλλά θα πρέπει να μελετηθεί με προσοχή».

Σημειωτέον ότι οργανισμός μας παράγει βιταμίνη
D με την έκθεση στον ήλιο, ενώ πλούσιες πηγές της ίδιας βιταμίνης είναι τα λιπαρά ψάρια και οι κρόκοι των αυγών.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με καρδιακά νοσήματα, την πνευματική εξασθένηση, αυτοάνοσες παθήσεις και τον καρκίνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι προϊόν της Roche Diagnostics






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics