Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Βιταμίνες και συμπληρώματα στα σούπερ μάρκετ

4/2/2014 9:39:36 πμ
Ετοιμάζεται η λίστα των σκευασμάτων από τον ΕΟΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες θα πωλούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή. Η λίστα με τα ακριβή σκευάσματα που θα μπορούν να διατίθενται και από άλλα κανάλια διανομής εκτός των φαρμακείων θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).


 

Τα διατροφικά προϊόντα που θα πωλούνται και από σούπερ μάρκετ είναι αρμοδιότητας ΕΟΦ και θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικό ράφι όπου θα αναγράφεται «συμπληρώματα διατροφής». Πρόκειται για προϊόντα που προορίζονται για τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ. βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ.). Οι συσκευασίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων.

Με βάση την απόφαση ως "θρεπτικά συστατικά" νοούνται οι "i) οι βιταμίνες και ii) τα ανόργανα στοιχεία".


 

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε στη Βουλή ότι η ρύθμιση αποτελεί εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.Μάλιστα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης (Χατζηδάκης) και Υγείας (Γεωργιάδης) οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής περνούν πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στο διαδίκτυο μέσω εξ αποστάσεως διαδικασία (ίντερνετ).


 

Όσο για τα ΜΥΣΥΦΑ, Ο Κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Καλαντζή, τόνισε ότι «για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κρίνεται σημαντική η παρουσία του φαρμακοποιού για να συμβουλεύει. Αυτά μπορεί να μην έχουν μεγάλο κίνδυνο, μπορούν όμως να γίνουν επικίνδυνα όταν συνδυαστούν με άλλα. Γι' αυτό και το υπουργείο εξετάζει το ζήτημα της απελευθέρωσης πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση