Για πρώτη φορά συνθετικοί βιολόγοι παρήγαγαν πενικιλίνη από μαγιά, δηλαδή από το ζυμομύκητα!
Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου στη Βρετανία τροποποίησαν γενετικά το κύτταρο του ζυμομύκητα, εισάγοντας σε αυτό άλλα γονίδια μύκητα, και έτσι ο πρώτος παρήγαγε μόρια του γνωστού αντιβιοτικού που αποδείχθηκε ότι είχε αντιβακτηριακές ιδιότητες εναντίον των βακτηρίων του στρεπτόκοκκου.
Οι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι, χάρη στη συνθετική βιολογία, ανοίγει πλέον ένας νέος δρόμος για την παραγωγή πενικιλίνης και γενικότερα για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ένα τεράστιο βήμα για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων/μικροβίων στα υπάρχοντα φάρμακα.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς η νέα μέθοδος μπορεί να παράγει μικρές ποσότητες πενικιλίνης από μαγιά και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα είναι εφικτό κάτι ανάλογο να γίνει σε βιομηχανική κλίμακα.
Σημειωτέον ότι τα περισσότερα αντιβιοτικά προέρχονται από μύκητες και βακτήρια, όμως η τροποποίηση «εξωτικών» μικροοργανισμών, οι οποίοι έχουν πολύτιμες αντιβακτηριακές ιδιότητες, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τους συνθετικούς βιολόγους. Αντίθετα, ο πασίγνωστος ζυμομύκητας (μαγιά) είναι πανεύκολο να μεταλλαχθεί, μέσω της εισαγωγής DNA από άλλους μύκητες και βακτήρια.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications».