Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Βγάζουν ...μάτι τα λάθη του νέου Δελτίου Τιμών

11/9/2014 10:23:58 πμ
Αντιδρούν οι φαρμακοβιομήχανοι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σωρεία λαθών και παρατυπιών παρουσιάζει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη 23 φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εντοπίσει λάθη στην τιμολόγηση σε 277 φάρμακά τους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν τιμή κάτω από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 28 χώρες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, έχουν εντοπιστεί και 145 περιπτώσεις -σε φάρμακα 17 εταιρειών- με παραβάσεις στη διαδικασία τιμολόγησης, με τις τιμές να έχουν διαμορφωθεί χωρίς να ληφθεί το ισχύον καθεστώς.

«Το κράτος, παραβιάζοντας την κείμενη νομοθεσία για την τιμολόγηση των φαρμάκων και ορίζοντας επομένως τιμές οι οποίες περιορίζουν ή ακόμα και καταλύουν το επιχειρηματικό κέρδος και τη δυνατότητα της εταιρείας να μπορεί να αντεπεξέλθει μέσω της πώλησης των προϊόντων της στις οικονομικές της υποχρεώσεις, ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 5.1 του Συντάγματος (σύμφωνα με το οποίο κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην οικονομική ζωή της χώρας και να αναπτύσσει ελεύθερα τη δραστηριότητά του) και άρα το δικαίωμα στο ελεύθερο επιχειρείν», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνος Φρουζής.

Όπως τονίζει, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας έχει περιέλθει από συνεχείς πολιτικές αστοχίες σε πλήρες αδιέξοδο. Προκύπτει σαφής υποχρηματοδότηση της Υγείας στη χώρα μας, σημειώνει, με το δημόσιο προϋπολογισμό για την Υγεία να κυμαίνεται το 2014 σε επίπεδα εξαιρετικά χαμηλότερα από τα επιτρεπτά όρια, στο 4,5%, ενώ το Μνημόνιο ορίζει να μη ξεπερνά το 6%.

«Κατ' επέκταση και ο στόχος για τον δημόσιο προϋπολογισμό του 2014 για το φάρμακο, που ορίζεται στα 2 δισ. ευρώ, είναι αποδεδειγμένα ελλιπής ακόμη και για τις βασικές ανάγκες του λαού της χώρας μας και ως εκ τούτου ανέφικτος. Ο προϋπολογισμός αυτός καταλήγει να επιβάλει στην Ελλάδα να επενδύει 178 ευρώ κατά κεφαλήν όταν το αντίστοιχο ποσό στο μέσο όρο της Ευρώπης βρίσκεται στα 320 ευρώ», υπογραμμίζει.

Κωδικοποιώντας τα αιτήματα του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να καθορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2,3 δισ. ευρώ, να διορθώσει τις τιμές των φαρμάκων και να τηρήσει τη σχετική νομοθεσία καθώς και το clawback να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ για το 2014.

ΠΗΓΗ:  http://www.imerisia.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση