Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βάζουν μέσο βουλευτές για να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα για την ηπατίτιδα C

21/4/2016 11:21:12 πμ
Αποκαλυπτικά στοιχεία από καθηγητή Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Τα "χοντρά" μέσα φαίνεται πως επιστρατεύουν οι ασθενείς με ηπατίτιδα C προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία που θα τους απαλλάξει οριστικά από τη νόσο.


Σύμφωνα με το healthview αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κου Γεώργιου Παπαθεοδωρίδη, Καθηγητή Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σε συνέντευξη τύπου για την Ηπατίτιδα C, ότι βουλευτές και πρόσωπα επιρροής, μεσολαβούν προκειμένου ο γνωστός τους ασθενής  να μπορέσει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ένταξη στις νέες θεραπείες για την ασθένεια. Και μιλάμε για το μεγάλο success story της ιατρικής και της επιστήμης αφού οι καινούργιες θεραπείες  υπόσχονται αυτό που σε καμία άλλη χρόνια νόσο δε φαίνεται εφικτό: Την εκρίζωση του ιό, την απόλυτη θεραπεία του ασθενή κάτι που πριν μερικά χρόνια φαινόταν ακατόρθωτο.


Δυστυχώς όμως τα νέα προχωρημένα φάρμακα είναι πολύ ακριβά! Για να ενταχθεί ένας ασθενής στις συγκεκριμένες θεραπείες, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει η ασθένεια του να έχει φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο, να έχει πάθει δηλαδή κύρωση ή να έχει, όπως είπε ο κος Παπαθεοδωρίδης, φίλο ή συγγενή βουλευτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία 30χρονη κοπέλα που νοσεί, δε μπορεί να γίνει μητέρα αφού θα πρέπει ενδεχομένως να γίνει 55 χρονών.


Έτσι φτάνουμε στο παράδοξο, το κράτος να αποζημιώνει τις παλιές θεραπείες που ταλαιπωρούν και δε θεραπεύουν τον ασθενή, στοιχίζοντας τελικά, σχεδόν το ίδιο στο δημόσιο σύστημα, ή όπως υπογράμμισε ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολής Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, κος Κυριάκος Σουλιώτης, να πληρώνει πολύ ακριβά για να θεραπεύσει πολύ λίγους!


Το κλειδί για τη λύση του προβλήματος σύμφωνα με τον κο Σουλιώτη είναι μία λέξη: Διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση, προκειμένου οι εταιρείες να μειώσουν την τιμές για να μπορέσουν όλοι οι ασθενείς να ενταχθούν στις νέες θεραπείες, ούτως ώστε να μπορέσουμε στα επόμενα χρόνια να απαλλαχθούμε από την ασθένεια, απαλλάσσοντας και το δημόσιο σύστημα υγείας από το τεράστιο οικονομικό φορτίο της συγκεκριμένης νόσου.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 135.000-160.000 άνθρωποι. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υποδιάγνωσης, αφού η νόσος είναι σιωπηλή και κάνει ενίοτε δεκαετίες να εκδηλωθεί. Έχει υπολογιστεί από μελέτες, ότι οι θάνατοι από την ιογενή Ηπατίτιδα C  στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 123,5% μέχρι το 2030, αν δεν αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις.


 Επιπρόσθετα, αναφορικά με τις νέες μολύνσεις, μέσα από τις εργασίες της HEPACTION, της ομάδας δράσης για την Ηπατίτιδα C, καταδεικνύεται ότι είναι επιτακτικό να υλοποιηθούν άμεσα Προγράμματα Πρόληψης, που θα περιορίζουν τις νέες μολύνσεις. Σήμερα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανά έτος υπολογίζεται στις 4.000, κυρίως μεταξύ των ατόμων των ομάδων υψηλού κινδύνου (χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών).

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics