Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, κυρίως βατόμουρων, σταφυλιών και μήλων συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αναφέρει μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ [Harvard School of Public Health (HSPH)], που δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου 2013 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό BMJ(British Medical Journal). Αντίθετα η κατανάλωση περισσότερων χυμών φρούτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν οι ερευνητές από το γνωστό πανεπιστήμιο.
Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας δείχνουν ότι ορισμένα φρούτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Qi Sun από το τμήμα διατροφής του HSPH.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία μεταξύ των ετών 1984 και 2008, από 187.382 συμμετέχοντες σε τρεις μακροχρόνιες μελέτες (τις μελέτες «Nurses? Health Study», «Nurses? Health Study II», και «Health Professionals Follow-up Study»). Οι συμμετέχοντες που έπασχαν ήδη από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, ή καρκίνο, αποκλείστηκαν από την μελέτη.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 12.198 συμμετέχοντες (ήτοι το 6,5%) ανέπτυξαν διαβήτη στην χρονική διάρκεια που διεξάγονταν οι μελέτες.
Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους τόσο στην κατανάλωση φρούτων γενικά, όσο και στην κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων, όπως: σταφύλια ή σταφίδες, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, μπανάνες, πεπόνι, μήλα ή αχλάδια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες και βατόμουρα. Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση χυμών φρούτων από μήλο, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, και «άλλους» χυμούς.
Οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες ολόκληρα φρούτα, κάθε εβδομάδα, - ιδίως βατόμουρα, σταφύλια και μήλα - μείωσαν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 23% σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα τον μήνα. Αντίθετα, εκείνοι που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες χυμών φρούτων κάθε μέρα, αύξησαν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 21%.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανταλλαγή τριών μερίδων χυμών την εβδομάδα, με ολόκληρα φρούτα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 7% του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές υποθέτουν, ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα ορισμένων μεμονωμένων φρούτων, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου στοιχείου που εμπεριέχεται σε αυτά.Για παράδειγμα, προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τις ανθοκυανίνες, που βρέθηκαν στα μούρα και τα σταφύλια, με την ικανότητα τους να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί ποια είναι εκείνα τα στοιχεία, στα συγκεκριμένα φρούτα, που ασκούν ευεργετική επίδραση στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
«Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, ενισχύουν την άποψη που υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, και όχι χυμών φρούτων, συμβάλλει θετικά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2», υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας Isao Muraki, ερευνητής στο Τμήμα της Διατροφής στο HSPH.