Ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου, μιλά για τη νέα διάταξη του υπουργείου Υγείας (αριθμ. 62494 ΦΕΚ 1920/16-7-2014) που «εκβιάζει» τους φαρμακοποιούς να χορηγούν τα φθηνότερα γενόσημα.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης να αυξήσει τα ποσοστά των γενόσημων φαρμάκων, όπως απαιτεί η τρόικα, ενώ δηλώνει ότι κατά τη γνώμη του «το ποσοστό των γενόσημων στην Ελλάδα είναι όντως χαμηλό και ότι υπάρχουν σοβαρότατες φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν αξιόπιστα φάρμακα, και ότι το ποσοστό τους θα πρέπει να αυξηθεί».
Και συνεχίζει: «Όμως με την έκδοση του συγκεκριμένου ΦΕΚ, στην ουσία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μοναδικός υπαίτιος της αποτυχίας επιλογής των γενοσήμων στην Ελλάδα, είναι οι φαρμακοποιοί και για αυτό τον λόγο τους εκβιάζει, απαιτώντας από αυτούς τα παρακάτω:
α) να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία.
Αλήθεια, γνωρίζει ο υπουργός κ. Βορίδης ότι ένας μεγάλος αριθμός γενόσημων φαρμάκων με τη χαμηλότερη λιανική τιμή δεν είναι διαθέσιμα στη φαρμακευτική αγορά, διότι απλά δεν υπάρχουν;
β) υποχρεώνει τα φαρμακεία, κατά την εκτέλεση των συνταγών, να γνωστοποιούν στον ασθενή το φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο».
Αναλύοντας, στη συνέχεια, τον εκβιασμό του ασθενή να υπογράψει ότι επιλέγει το ακριβότερο φάρμακο, να πληρώσει τη διαφορά και να «φακελωθεί» για την επιλογή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Φαντάζομαι τι θα γίνει στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν υπογράψει στον ειδικό χώρο. Περικοπή της συνταγής; Διακοπή της σύμβασης; Τι άλλο; Ίσως ο υπουργός κ. Βορίδης δεν γνωρίζει ότι με την πληρωμή από τον ασφαλισμένο όλης της διαφοράς, μεταξύ της τιμής αναφοράς και της λιανικής τιμής του φαρμάκου, τα «φέσια» στα φαρμακεία διπλασιάστηκαν, γιατί οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους συν το χαράτσι της διαφοράς και ότι για εμάς αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να του χορηγήσουμε γενόσημα φάρμακα, αφού έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε τα φέσια.»
Καταλήγει δε λέγοντας: «Με εκβιαστικά διλήμματα και μεθοδεύσεις ενάντια στον ασφαλισμένο και στο φαρμακοποιό, να μην περιμένει η πολιτική ηγεσία, αλλά και η τρόικα να στραφεί ο ασφαλισμένος προς τα γενόσημα. Όταν προσπαθείς με βίαιο και εκβιαστικό τρόπο, τότε το μόνο σίγουρο είναι η πλήρης αποτυχία του εγχειρήματός σου!
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και άλλες μεθοδεύσεις για να μπορέσει να στραφεί ο ασθενής στα γενόσημα φάρμακα με τη θέλησή του και όχι με την εκβιαστική επιβολή τους. Τα παραδείγματα υπάρχουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η μετάβαση και η στροφή στα γενόσημα έγινε με ήπιους τρόπους, μεταβάλλοντας την νοοτροπία και την κουλτούρα του ασφαλισμένου για την επιλογή των γενοσήμων και με τα μέτρα αυτά να αποδίδουν σε λιγότερο από μια 5ετια.»