Αναζητώντας την επίλυση της ανθεκτικότητας των μικροβίων, ένα πρόβλημα της Υγείας που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως, επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο (του Imperial του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ) είχαν για πρώτη φορά την ιδέα να καταπολεμήσουν ανθεκτικά βακτήρια με άλλα επιθετικά βακτήρια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology», οι Βρετανοί ερευνητές κατόρθωσαν, στο εργαστήριο, με το βακτηριοφάγο βακτήριο Bdellovibrio bacteriovorus, να μειώσουν κατά 4.000 φορές πληθυσμό της ομάδας βακτηρίων Σιγκέλλα (που προκαλεί τη σιγκέλλωση, ένα λοιμώδες νόσημα με διάρροια, εμετό και στομαχικές κράμπες, από το οποίο προσβάλλονται περίπου 160 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο).
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε ψάρια που είχαν μολυνθεί, εκτός από τη Σιγκέλλα, και με το Bdellovibrio bacteriovorus. Το 60% αυτών επιβίωσε, έναντι ποσοστού επιβίωσης μόνο 25% σε εκείνα τα ψάρια όπου δεν είχε εισαχθεί ο βακτηριοφάγος.
Σημειωτέον ότι το Bdellovibrio bacteriovorus υπάρχει στον οργανισμό μας φυσικά χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να καταπολεμήσει και άλλα βακτήρια, όπως τα κολοβακτηρίδια και τη σαλμονέλα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, δεν παρουσιάστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μόλυνση με βακτηριοφάγο βακτήριο, γιΆ αυτό και δίνονται ελπίδες ότι η μέθοδος «βακτήρια εναντίον βακτηρίων» μπορεί να αναδειχθεί ως μια εναλλακτική λύση κατά των ανθεκτικών μικροβίων. Ωστόσο τονίζεται από τους ειδικούς ότι θα χρειασθούν πολλές περισσότερες δοκιμές ασφαλείας, προτού επιδιωχθεί η χρήση ζωντανών αντιβιοτικών για θεραπευτικούς σκοπούς σε ασθενείς.