Τετραπλασιάστηκαν
τα κρούσματα μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό τα χρόνια της κρίσης.
Συγκεκριμένα, το 2008 η ψυχιατρική νοσηρότητα στην Ελλάδα ήταν 3,3% για να φθάσει στο 12,3% το 2013.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό «είναι αποδεδειγμένο βιβλιογραφικά ότι η κρίση, η ανεργία και η φτωχοποίηση της κοινωνίας επηρέασαν στην Ελλάδα τους δείκτες Ψυχικής Υγείας των ανθρώπων και τη λειτουργικότητα των δημόσιων ψυχιατρικών δομών. Η αύξηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας στη διάρκεια της κρίσης είναι αδιαμφισβήτητη».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός συμμετέχει στο Διεθνές Φόρουμ για την Ψυχική Υγεία που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την ευθύνη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δομών αποασυλοποίησης του «Ψυχαργώς», αναπτύσσει νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας μειώνοντας τη συρροή περιστατικών (ιδιαίτερα ακούσιων νοσηλειών) στα 3 Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, προχωρά στη διοικητική αποκέντρωση του Συστήματος και στην εκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους στα περιφερειακά όργανα διοίκησης.
Τέλος, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο από το ΕΣΥ και τις ΑΜΚΕ όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα, με στόχο το ριζικό μετασχηματισμό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την οριστική εγκατάλειψη της ασυλικής-ιδρυματικής ψυχιατρικής.