Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζόμενων στα ελληνικά φαρμακεία

24/10/2017 10:45:37 πμ
Όταν οι άλλοι κλάδοι φαρμάκου απολύουν τα φαρμακεία προσλαμβάνουν!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τις δραματικές αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του κλάδου των φαρμάκων αλλά και μια «αναπάντεχη» αύξηση της απασχόλησης στα φαρμακεία καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Διοίκησης του ΤΑΥΦΕ και Επίτιμος Πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ, Γεράσιμος Κονιδάρης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών – Συναφών Επαγγελμάτων και Κλάδων (ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ) και με τίτλο «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα».

 

Αναλύοντας τα πραγματικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την περίοδο της κρίσης, από τις εγγραφές στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών, (ΤΑΥΦΕ), ο κ. Κονιδάρης μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ο αριθμός των ενεργών θέσεων εργασίας το 2009 ήταν 24.486 άτομα, ενώ το 2016 μειώθηκε σε 21.736. (Μέσα σε 8 χρόνια, η Φαρμακοβιομηχανία απώλεσε 23,52% των θέσεων της, οι φαρμακαποθήκες παρουσίασαν μείωση κατά 6,62%, ενώ αντίθετα τα φαρμακεία παρουσίασαν αύξηση κατά 6,42%) Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού ενός κλάδου που αποτελεί ίσως τον πλέον ελπιδοφόρο πυλώνα ανάπτυξης στη χώρα (για κάθε 1000 ευρώ δαπάνης σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3.420 ευρώ) ξεπερνά το 11,23%.

 

Την ίδια στιγμή βέβαια, που η φαρμακευτική δαπάνη σε χονδρικές τιμές μειώθηκε συνολικά κατά 73,5% κατά την περίοδο της κρίσης, με αναπόφευκτες συνέπειες στους τζίρους των φαρμακείων, μια μικρή μεταρρύθμιση όπως η διεύρυνση του

ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, επέφερε σωρευτικά 10.625 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 8 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 την μερίδα του λέοντος στις νέες προσλήψεις στον κλάδο του φαρμάκου καταλαμβάνουν τα φαρμακεία, σε ποσοστό 63,71%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 18,52% σε σχέση με το 2009, όταν τόσο η βιομηχανία όσο και οι φαρμακαποθήκες κατά το ίδιο διάστημα εμφανίζουν δραματική μείωση των νέων προσλήψεων (κατά 16,25% και 2,27% αντίστοιχα). 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση