Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αυξήθηκαν τα φαρμακεία της Κρήτης δεν διαθέτουν όμως ρευστό

28/9/2018 10:41:22 πμ
Μικροί οι τζίροι τους τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυξήθηκαν κατά 2,8% τα φαρμακεία στην Κρήτη, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη καταδεικνύουν ότι το φαρμακείο ως επιχείρηση δοκιμάζεται, καθώς τα περισσότερα αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Χανίων Μανώλη Κατσαράκη, ο οποίος μίλησε στα «Χανιώτικα Νέα».


Συγκεκριμένα, για την Κρήτη προκύπτει από την έρευνα ότι το 2015 λειτουργούσαν 537 φαρμακεία, το 2016 λειτουργούσαν 544 και το 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 559. Όσον αφορά τον αριθμό των φαρμακοποιών στην περιφέρεια της Κρήτης το 2016 ανήλθαν σε 606 και το 2017 αυξήθηκαν σε 624.

«Πλασματικοί αριθμοί »

«Φαίνεται σε κάποιον που είναι "έξω από τον χορό" ότι ευημερούν τα φαρμακεία γι΄ αυτό αυξάνεται ο αριθμός τους, τόσο όσον αφορά τα φαρμακεία- επιχειρήσεις, αλλά και των φαρμακοποιών επιστημόνων που δουλεύουν σε αυτά» λέει στα «Χανιώτικα Νέα», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, προσθέτοντας ότι: «εντούτοις αυτό είναι λίγο πλασματικό, με την έννοια ότι η διέξοδος η οποία δίνεται στη φαρμακευτική επιστήμη στην Ελλάδα είναι περιορισμένη και ωθείται ουσιαστικά ο επιστήμονας, πτυχιούχος φαρμακοποιός να ανοίξει ένα φαρμακείο, επειδή είναι από τις λίγες δυνατότητες που έχει εάν θέλει να μείνει στην χώρα και να μην μεταβεί στο εξωτερικό. Διότι υπάρχει και στον κλάδο μας, η μετανάστευση καθώς οι αγγελίες (για φαρμακοποιούς) που φτάνουν στους Συλλόγους καθημερινά από τα Εμιράτα, την Γερμανία και την Κύπρο είναι συχνές.

Οπότε, τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη των φαρμακείων καταδεικνύουν ότι το φαρμακείο φθίνει, πάσχει από έλλειψη ρευστότητας στο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή αγορά. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα και εύκολα, πέρα από όσα μαρτυρούν οι αριθμοί που δείχνουν αύξηση λειτουργίας των φαρμακείων».

Η κατάσταση στην ενδοχώρα

Στα Χανιά, τα φαρμακεία που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, έχουν ανοίξει σε χωριά, στην ενδοχώρα του Νομού, όπου εκεί, σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, «οι τζίροι είναι μικροί».


«Επειδή έχει θεσπιστεί αυτή η αναλογία των 1.000 κατοίκων ανά φαρμακείο (η οποία είναι χαμηλότερη στην Ελλάδα, αν όχι στον κόσμο, με την έννοια ότι η πυκνότητα και ο αριθμός των φαρμακείων είναι πρωτοφανής) και τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι "κλειστά" για τους νέους φαρμακοποιούς, τελικά επιλέγουν να ανοίξουν φαρμακεία στα περίχωρα και σε μεγάλες πρώην κοινότητες και κωμοπόλεις όπου ακόμη υπάρχει διαθεσιμότητα. Και τώρα που μιλάμε, υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις (στις κωμοπόλεις) άσχετα εάν είναι αυτό βιώσιμο για ένα φαρμακείο» τονίζει ο κ. Κατσαράκης.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, η επιβίωση για τα φαρμακεία του κέντρου είναι επίσης δύσκολη. Τα τελευταία χρόνια στα Χανιά έχουν κλείσει 2 φαρμακεία για οικονομικούς λόγους ενώ πολλοί φαρμακοποιοί έχουν δυσκολία στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους (απέναντι στην φαρμακαποθήκη).


Ο ίδιος θίγει το ζήτημα του ανεξέλεγκτου ωραρίου- όπως έχει θεσπιστεί- το οποίο υποχρεώνει σε πάρα πολλές ώρες εργασίες με αποτέλεσμα να αυξάνονται υπέρμετρα τα λειτουργικά έξοδα, τη θεσμοθέτηση των αναγκαστικών εκπτώσεων προς τον ΕΟΠΠΥ, τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων κ.ά., ενώ πλέον προωθείται το άνοιγμα της αγοράς του φαρμάκου μέσω των ΓΕΔΙΦΑ στα καταστήματα λιανικής.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ