Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αυξάνονται οι διαρρήξεις στα φαρμακεία

24/5/2011
«Το κράτος αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες του»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Με φορτηγά αδειάζουν νύχτα τα φαρμακεία!»

 

Από την Ελευθεροτυπία (της Ν. Γιαννίρη, 24/5/2011):

 

 

"Όταν πήγε το πρωί στη δουλειά του, στο φαρμακείο του, βρέθηκε μπροστά σε ένα άδειο, μα εντελώς άδειο μαγαζί. Σπρώχνοντας με το πόδι μια άδεια κούτα συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για ολική αφαίρεση πανάκριβων εμπορευμάτων μα ακόμη και πάγκων, καλλυντικών και βέβαια της ταμειακής μηχανής, με τα λίγα ψιλά μετρητά αλλά τη μεγάλη φορολογική ζημιά -δηλαδή ένα ακόμη χτύπημα οικονομικό και ψυχολογικό. «Θέλουν να με τελειώσουν...» σκέφτηκε... «μα ποιοι;».

 

Πολλά έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια οι φαρμακοποιοί στο επάγγελμά τους. Άλλοτε ζηλευτό, σήμερα βρίσκεται βαλλόμενο από επικείμενες αλυσίδες φαρμακευτικών καταστημάτων... με πολιορκητικό κριό ένα εξαντλητικό ωράριο που απαιτεί «κολεγιές», καταγγέλλουν. Ή από απλήρωτες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, πρώτα απ' όλα του Δημοσίου... Με νέες κοστολογήσεις φαρμάκων αιφνίδια, χωρίς να δοθεί στους μη δικτυωμένους -όπως καταγγέλλουν απλοί επαγγελματίες- η ευκαιρία να δώσουν το εμπόρευμα που πήραν στην πρωτύτερη ακριβότερη τιμή του ή να το επαναδιαπραγματευθούν με την εταιρεία.

 

Πολλές ήταν πάντα και οι επιθέσεις για αφαίρεση ναρκωτικών φαρμάκων. Αλλά τέτοια ληστρική κατάσταση να βρίσκουν το μαγαζί «ξηλωμένο» δεν «είχαν αντιμετωπίσει»...

 

Όμως, στους πέντε πρώτους μήνες του 2011, όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, από τις 45-50 σοβαρές επιθέσεις που έχουν δεχτεί -για τις απλές επιθέσεις έχουν οχυρωθεί με δικό τους κόστος- περίπου το ένα τρίτο (13-15 επιθέσεις) αφορούν την ολική, οργανωμένη και κατ' ανάγκην για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο με «επαγγελματική» χρήση φορτηγού αφαίρεση εμπορεύματος. Χωρίς να ανοίξει ρουθούνι... Δεν ήταν ποτέ μέρα με ανθρώπους μέσα.

 

Μια περίπτωση έγινε μάλιστα με ριφιφί. Οι δύο πιο πρόσφατες περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα στον Άγιο Δημήτριο και στο Παλαιό Φάληρο αφορούσαν φαρμακεία με πολύ μικρό ετήσιο τζίρο.

 

«Αυτό το εμπόρευμα από πανάκριβα φάρμακα εκτρέπεται στη μαύρη αγορά. Πρόκειται κυρίως για φάρμακα που είναι εξαγώγιμα καθώς η τιμή τους είναι σχετικά φτηνή στην Ελλάδα και ακριβή στην Ευρώπη των "27". Είναι φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις και έχουν κατηγοριοποιηθεί χαμηλά αν και είναι πολύ ακριβότερα ευρωπαϊκά. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε μ' ένα καινούργιο κύκλωμα», είπε στην «Ελευθεροτυπία» ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Ηλ. Γιαννούλος (σημ. Φ.Κ.: εννοεί προφανώς τον Γενικό Γραμματέα του Φ.Σ.Α., Ηλ. Γιαννόγλου;) , και ο ίδιος θύμα δύο φορές ολικής αφαίρεσης εμπορεύματος στην πλ. Αμερικής.

 

«Έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο κύκλωμα που βεβαίως και δεν είναι πρεζάκια, αφού αυτοί δεν έχουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν τέτοια επιχείρηση, ούτε έχουν δυνατότητα να πουλήσουν "στον δρόμο" τέτοια εξειδικευμένα φάρμακα. Όλα παίρνουν τον δρόμο τους, λίγα είναι αυτά για την πιάτσα ναρκωτικών», συμπληρώνει ο κ. Γιαννούλος.

 

Ο δε Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επισημαίνει: «Με έκπληξη διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η αδυναμία του κράτους να διαφυλάξει τους πολίτες του και ενδεχομένως τα φαρμακεία που δέχονται καθημερινά επιθέσεις από αγνώστους δεν σταματά εδώ... Έρχεται και το κράτος σαν επίλογο να επιβάλει για την αφαίρεση ταμειακής μηχανής υπέρογκα πρόστιμα - έως και 4.000 ευρώ έναντι των προστίμων περί τα 200 ευρώ έως και πέρσι... Τουτέστιν, η κλοπή συνεχίζεται από τους επίσημους φορείς του κράτους»”.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ