Ο θεσμός του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής (clawback), με τον οποίο χρεώνονται οι φαρμακευτικές όταν έχουμε υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη, πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το υπουργείο Υγείας –με νέα τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος– μειώνει κι άλλο τον προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων!
Οι προϋπολογισμοί του 2017 & 2018
- Για το έτος 2017 το όριο των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα ορίζεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 492,1 εκατομμύρια αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα 57,9 εκατομμύρια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
- Για το έτος 2018, το όριο για τις φαρμακευτικές δαπάνες ορίζεται από το υπουργείο Υγείας στα 530 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 474,2 εκατομμύρια αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα 55,8 εκατομμύρια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, η φαρμακευτική δαπάνη που υπερβαίνει τα παραπάνω όρια επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και συνιστά έσοδο των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση συμψηφισμού, εκδίδεται από τις εταιρείες ειδικό παραστατικό συμψηφισμού, με τη μορφή ισόποσου πιστωτικού τιμολογίου για το σύνολο των τιμολογίων που αναφέρονται σε αγορές πέραν του ορίου της δαπάνης.
Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο προϋπολογισμός του 2016 –που είχε υπολογιστεί από το υπουργείο Υγείας στα 570 εκατομμύρια ευρώ– έχει ξεπεραστεί κατά 283 εκατομμύρια ευρώ, άρα η περαιτέρω μείωση της δαπάνης ουσιαστικά θα υποχρεώσει τις εταιρείες να αναλάβουν μεγάλο μέρος του κόστους για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2015 ήταν 734 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που κάλυψε την πραγματική ετήσια ανάγκη.
Αντίδραση φαρμακευτικών εταιρειών
Οι φαρμακευτικές εταιρείες εδώ και καιρό αντιδρούν σε αυτά τα εισπρακτικά μέτρα που απειλούν τη ρευστότητά και τη βιωσιμότητά τους. Αντιθέτως, προτείνουν μέτρα ελέγχου της ζήτησης, αντί των οριζόντιων περικοπών ή επιστροφών.
Σύμφωνα με το iatronet.gr, o καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη αύξησης των δημόσιων προϋπολογισμών για φάρμακα κατά 200 έως 250 εκατομμύρια ευρώ, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν συμπληρωματικές διαρθρωτικές αλλαγές. Σημειώνει δε ότι οι παρεμβάσεις με δημοσιονομικό προσανατολισμό δημιουργούν στρεβλώσεις και κινδύνους αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών τόσο σε καινοτόμες όσο και σε φθηνές θεραπείες.
Επέκταση του clawback και των rebate σε όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ
Με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων (clawback) και υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και από το 2017 θα αφορά όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ επαγγελματίες Υγείας.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας θα προσδιοριστούν στην πορεία τα εξαμηνιαία επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για όλους τους συμβεβλημένους παρόχους, ο ακριβής τρόπος υπολογισμού των ποσών επιστροφής, η διαδικασία καταβολής ή συμψηφισμού των οφειλών, η επιβολή κυρώσεων και τα κριτήρια διακοπής των συμβάσεων.
Ειδικά για το 2017, τα όρια των υποκατηγοριών θα προσδιορίζονται σε τριμηνιαία βάση, διατηρώντας σταθερό το σύνολο της μείζονος κατηγορίας.