Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Allergy and Clinical Immunology», ανέδειξε ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με άτομα χωρίς. Πρόκειται για τη μελέτη HEROS, που παρακολούθησε περισσότερα από 4.000 άτομα σε σχεδόν 1.400 νοικοκυριά.
Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες ανέφεραν τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία τροφικής αλλεργίας μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 στο μισό. Από την άλλη, το άσθμα, το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης.
Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν τροφική αλλεργία ήταν αλλεργικοί σε 3πλάσια αλλεργιογόνα από τους συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν ότι είχαν τροφική αλλεργία. Σε υποομάδα των συμμετεχόντων μετρήθηκαν συγκεκριμένα τα επίπεδα των ειδικών για την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) αντισωμάτων, τα οποία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αλλεργική νόσο.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η φλεγμονή τύπου 2, χαρακτηριστικό των αλλεργικών καταστάσεων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται υποδοχέας ACE2 στην επιφάνεια των κυττάρων των αεραγωγών, καθώς ο ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί αυτόν τον υποδοχέα για να εισέλθει στα κύτταρα.