Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ασυνεννοησία και αναστάτωση για τις διορθώσεις τιμών

20/10/2014 10:26:19 πμ
Αναμένοντας την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


 

Η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων για άλλη μία φορά δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όπως είναι πλέον γνωστό, το θέμα της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής ήταν οι διορθώσεις τιμών σε προϊόντα, για τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ζητήσει ανατιμολόγηση και τα οποία έχουν τιμές χαμηλότερες από τις χαμηλότερες της Ευρώπης ή κάτω από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών.

Η συνεδρίαση διήρκεσε πάνω από 4 ώρες και πάλι δεν κατέληξε σε αποφάσεις, αφού το υπουργείο υγείας, ο Ε.Ο.Φ. και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι δεν ορίζουν με τον ίδιο τρόπο τα πρωτότυπα φάρμακα και τα μοναδικά εκτός πατέντας πρωτότυπα, ούτε καν στις τιμές (οι τιμές εξάγονται βάσει υπολογισμών από τις διεθνείς τιμές, όταν δεν είναι ανακοινώσιμες από τις μητρικές εταιρίες παραγωγής). Πιο συγκεκριμένα, οι ενστάσεις τελικά είναι 144, το υπουργείο Υγείας ωστόσο αναγνωρίζει ότι πρόβλημα υπάρχει μόνο σε 35 ιδιοσκευάσματα, τα οποία είναι υπό προστασία πατέντας ή μοναδικά και η τιμή τους έχει πέσει κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, με το δελτίο τιμών του περασμένου Αυγούστου.

Στόχος είναι η αύξηση της τιμής των λαθών αυτών στα επίπεδα του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών, αφού προσδιοριστεί προηγουμένως ποια είναι η χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.


Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είναι διατεθειμένο να δεχθεί άμεσα διορθώσεις τιμών σε λάθη που προέκυψαν μόνο από το τελευταίο δελτίο τιμών, διότι η επανεξέταση όλων των λαθών που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί, θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας στην επόμενη γενική ανακοστολόγηση φαρμάκων από το Νοέμβριο κι ύστερα.

Στο μεταξύ, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σε ξεχωριστό δελτίο τιμών –κατά πληροφορίες από παράγοντες του υπουργείου Υγεία – θα αναρτηθούν οι τιμές για τα 60 νέα πρωτότυπα και τα 600 νέα γενόσημα, που κοστολογήθηκαν από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος