Το πόσο συχνά και έντονα ασκείται σωματικά μια γυναίκα δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σχετική έρευνα. Με άλλα λόγια, είτε μια γυναίκα γυμνάζεται πολύ είτε σχεδόν καθόλου, αυτό δεν έχει επίπτωση στην εμμηνόπαυση.
Έως τώρα υπήρχαν αντικρουόμενα ευρήματα για τη σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση και την πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης. Μερικές μελέτες είχαν καταλήξει στην εκτίμηση ότι οι πολύ ενεργές σωματικά γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης (δηλ. πριν από τα 45 τους), ενώ άλλες έρευνες κατέληξαν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.
Η νέα 20ετής αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ελίζαμπεθ Μπερτόουν-Τζόνσον του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής "Human Reproduction", ανέλυσε στοιχεία για 107.275 γυναίκες, από τις οποίες οι 2.786 είχαν εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών.
Η έρευνα δεν βρήκε να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πόσο ασκείται μια γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας και στο αν θα έχει πρόωρη εμμηνόπαυση. Είτε μια γυναίκα είχε λιγότερες από τρεις ώρες σωματικής δραστηριότητας μέσα την εβδομάδα, είτε πάνω από 42 ώρες, δεν διαπιστώθηκε κάποια άξια λόγου συσχέτιση με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Εξίσου άσχετη ήταν και η συχνότητα της σωματικής άσκησης μιας γυναίκας κατά την εφηβική ηλικία της.
Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι καλό είναι οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση να γυμνάζονται, γιατί αυτό θα έχει διάφορα οφέλη για την υγεία τους, όπως μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο του μαστού και άλλες παθήσεις.
Υπό διερεύνηση βρίσκονται ακόμη οι περιβαλλοντικοί και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Η νέα μελέτη βρήκε ότι η ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D που παίρνει μια γυναίκα με τη διατροφή της, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, ενώ το κάπνισμα και το υπερβολικά χαμηλό βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ