Ασφαλή για την καρδιά αναδεικνύονται τα συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο, σύμφωνα με νέες συστάσεις από την Αμερικανική Εταιρεία Προληπτικής Καρδιολογίας και το Εθνικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικόAnnals of Internal Medicine.
Οι νέες συστάσεις, που βασίζονται σε ανασκόπηση στοιχείων που εκπόνησαν οι δύο φορείς, έρχονται να διαψεύσουν μελέτες των τελευταίων ετών που έδειχναν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου ενέχει κίνδυνους για καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Πιο αναλυτικά, ομάδα ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Tufts» ανέλυσε 31 μελέτες, τέσσερις κλινικές μελέτες σε ηλικιωμένες γυναίκες που λάμβαναν ασβέστιο με ή χωρίς βιταμίνη D και 27 μελέτες παρατήρησης της σχέσης πρόσληψης ασβεστίου από τρόφιμα ή συμπληρώματα και τον ατομικό κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε καμία από τις μελέτες αυτές δεν εντοπίστηκε σχέση κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου με τη λήψη συμπληρωμάτων ή τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο.
Κατά συνέπεια, τα συμπληρώματα ασβεστίου, από τη στιγμή φυσικά που λαμβάνονται βάσει των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών και δεν γίνεται υπερκατανάλωση, θεωρούνται ασφαλή από καρδιαγγειακή άποψη, σημειώνουν οι δύο φορείς. Υπογραμμίζεται όμως ότι είναι προτιμότερο η πρόσληψη ασβεστίου να γίνεται από διατροφικές πηγές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Τα συμπληρώματα μπορούν χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσει κανείς τα κενά του» εξηγεί ο Τέιλορ Γουάλας, συγγραφέας των νέων κατευθυντήριων οδηγιών και καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο «George Mason».
Ο αντίποδας
Με τις παραπάνω συστάσεις φαίνεται ωστόσο πως διαφωνεί η διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» της Βαλτιμόρης, Έριν Μίχος, υποστηρίζοντας ότι η ανασκόπηση δεν συμπεριέλαβε όλες τις σχετικές μελέτες για τα συμπληρώματα ασβεστίου: «Για παράδειγμα, μελέτη του 2012 είχε δείξει υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος στα άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου. Η μελέτη εξαιρέθηκε από την ανασκόπηση επειδή δεν περιλάμβανε πληροφορίες για τη δοσολογία που είχαν πάρει οι συμμετέχοντες», αναφέρει.Η Δρ Μίχος σε δική της μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών διαπίστωσε ότι οι χρήστες των συμπληρωμάτων είχαν κατά 1/4 περισσότερες πιθανότητες από τους μη χρήστες να εκδηλώσουν συσσώρευση ασβεστίου στις καρδιακές αρτηρίες σε εύρος δεκαετίας.
Η απάντηση του
Δρ Γουάλας είναι ότι η συσχέτιση της λήψης
ασβεστίου και καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αποδοθεί σε
διαφορές στην διατροφή των συμμετεχόντων στο κλινικό δείγμα και τον γενικότερο
τρόπο ζωής τους.