Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.
Και όχι μόνο αυτό! Το ασβέστιο συμμετέχει και σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, κ.ά.
Κάθε μέρα «χάνετε» μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, κυρίως με τα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Επίσης, το ασβέστιο αποβάλλεται συνεχώς και ως συστατικό των νυχιών και των τριχών σας.
Επειδή δυστυχώς το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ασβέστιο, αλλά καθημερινά αποβάλλει ποσότητες του και επειδή συμμετέχει σε τόσες λειτουργίες του οργανισμού σας, γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσληψή του με τη διατροφή σε καθημερινή βάση κρίνεται επιτακτική!
Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ο οργανισμός θα απορροφήσει ασβέστιο από τις μεγαλύτερες αποθήκες που διαθέτει, δηλαδή τα οστά, προκαλώντας σιγά-σιγά την αραίωσή τους.
Διαβάζοντας τις ετικέτες: Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν λαμβάνετε ικανές ποσότητες ασβεστίου σε καθημερινή βάση;
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης ασβεστίου για τον ενήλικα κυμαίνεται στα 1000 mgr (χιλιοστά γραμμαρίου). Οι ετικέτες στα τυποποιημένα τρόφιμα μπορούν να σας πληροφορήσουν σε μεγάλο βαθμό. Συνήθως αναγράφεται η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχεται σε μία μερίδα από το συγκεκριμένο προϊόν, ή προτιμάται η αναγωγή στα 100 γραμμάρια του συγκεκριμένου προϊόντος. Επιπλέον, μπορεί να αναγράφεται και η επί τοις εκατό (%) περιεκτικότητα του προϊόντος σε ασβέστιο με βάση την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (ΣΗΠ).
Εκτός από τα προϊόντα που θεωρούνται κατεξοχήν πηγές του ασβεστίου, δηλαδή τα γαλακτοκομικά, ασβέστιο προσλαμβάνουμε και από άλλες πηγές (πχ, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, κ.ά). Το σύνολο αυτής της ποσότητας συνήθως δεν ξεπερνά τα 250 mgr ημερησίως, δηλαδή το ¼ της ΣΗΠ, πλην όμως πρέπει να προσμετράται στην ολική κατανάλωση ασβεστίου που κάνουμε με τις τροφές καθημερινά.
Πηγές Ασβεστίου
Ως γνωστό μεγάλες ποσότητες ασβεστίου περιέχονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Γάλα, γιαούρτι, τυρί περιέχουν υψηλές ποσότητες και σε γενικές γραμμές η καθημερινή κατανάλωση τους εξασφαλίζει το απαιτούμενο ασβέστιο στον οργανισμό. Ορισμένα πράσινα λαχανικά και φρούτα περιέχουν μικρότερες ποσότητες. Τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης θα ήταν καλύτερο να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Επίσης, άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, που παρουσιάζουν σοβαρά δυσπεπτικά ενοχλήματα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να αποθαρρύνονται στην κατανάλωση τους. Θα πρέπει να αναζητήσουν προϊόντα που είναι κατάλληλα-δηλαδή ελεύθερα γλουτένης- ή να χρησιμοποιούν ταμπλέτες με τεχνητό ένζυμο λακτάσης.
Υπάρχουν ακόμα πολλά προϊόντα στο εμπόριο που είναι «εμπλουτισμένα» με ασβέστιο, δηλαδή περιέχουν με τεχνητό τρόπο αυξημένες από ότι φυσικά υπάρχουν στην τροφή, ποσότητες ασβεστίου. Τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε άτομα που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να προσλαμβάνουν με την καθημερινή διατροφή τους τουλάχιστον 1000 mgr ασβεστίου. Τέτοια προϊόντα είναι γάλα, γάλα σόγιας, χυμοί, δημητριακά, ψωμί, μερικά σνακ, ακόμα και εμφιαλωμένο νερό. Αν καταναλώνετε μερικά από αυτά τα προϊόντα προσέξτε ιδιαίτερα να ανακινείτε καλά όσα βρίσκονται σε υγρή μορφή, διότι το ασβέστιο έχει την ιδιότητα να καθιζάνει.
Συμπληρώματα ασβεστίου
Η λήψη και η δοσολογία των συμπληρωμάτων ασβεστίου που λαμβάνετε εξαρτάται από την ποσότητες που λαμβάνετε με τις τροφές. Τα άτομα που προσλαμβάνουν με τη διατροφή την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής. Λαμβάνοντας μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου από ότι χρειάζεστε δεν πετυχαίνετε κανένα επιπλέον πλεονέκτημα. Αντιθέτως, η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως νεφρολιθίαση και δυσκοιλιότητα.