Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και οι στατίνες, τα κοινά και αποτελεσματικά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Η συχνότερα αναφερόμενη παρενέργειά τους είναι οι μυαλγίες, που εκδηλώνονται περίπου στο 20% των ασθενών και συχνά (σε κάποιες μελέτες στο 60%) οδηγούν τους ασθενείς στην απόφαση να διακόψουν την αγωγή τους.
Η απόφαση αυτή όμως εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όσοι διακόπτουν την αγωγή με στατίνες έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό που μπορεί να καταλήξει και στο θάνατο μέσα στα 4 επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με όσους δεν διακόπτουν την αγωγή τους.
Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Νοσοκομείο του Κλήβελαντ των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη σε περίπου 28.000 ασθενείς που εμφάνισαν παρενέργειες από τις στατίνες, καταγράφηκαν 16,6% λιγότερα περιστατικά εμφράγματος, εγκεφαλικού ή σχετικού θανάτου σε όσους δεν διέκοψαν την αγωγή τους.
Ωστόσο το 30% των ασθενών είχαν σταματήσει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και το 14% από αυτούς υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο ή πέθαναν εξαιτίας του μέσα σε 4 χρόνια από τη στιγμή που ανέφεραν τις παρενέργειές τους.
Πέραν των ασθενών που εγκατέλειψαν εντελώς τις στατίνες, υπήρχαν και 7.600 ασθενείς, οι οποίοι άλλαξαν στατίνη και από αυτούς, το 27% πάλι ανέφερε παρενέργειες, αλλά στο 84% εξ αυτών δεν ήταν τόσο έντονες ώστε να διακόψουν τη λήψη των φαρμάκων.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.
Ευθύνονται πάντα οι στατίνες για τις μυαλγίες;
Σύμφωνα με το δρ Ντόναλντ Λόυντ-Τζόουνς, καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Καρδιολογίας και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), οι στατίνες δεν είναι πάντα υπεύθυνες για τις μυαλγίες που αναφέρουν οι ασθενείς.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα 3/4 των ασθενών που παραπονούνται για μυϊκούς πόνους εξαιτίας των στατινών, εξακολουθούν να τους έχουν όταν έλαβαν εικονικά φάρμακα (placebo) χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
«Αυτό σημαίνει ότι ούτως ή άλλως έχουν μυαλγίες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε άλλη αιτία, πλην των φαρμάκων», είπε ο δρ Λόϋντ-Τζόουνς, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.