Ένα νέο νομοσχέδιο-«σκούπα» που θα αφορά το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, βρίσκεται από κατάρτιση αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται σήμερα στα ΜΜΕ.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει άρση των γεωγραφικών περιορισμών ΚΑΙ για το φαρμακευτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις πηγές.
Από το Έθνος (17/12/2010):
"Άνοιγμα άμεσα και οριζόντια
Σε άνοιγμα με διαδικασίες-εξπρές εκατοντάδων κλειστών επαγγελμάτων με κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών και της κατώτατης αμοιβής και αλλαγές στα ποσοστά κέρδους προχωρά η κυβέρνηση με νομοσχέδιο-σκούπα που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει οριζόντια και χωρίς εξαιρέσεις άρση των εμποδίων και των διοικητικών περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων τα μέσα Ιανουαρίου.
Θα προσδιορίζει ποιοι είναι οι περιορισμοί που υπάρχουν στην άσκηση των εν λόγω επαγγελμάτων, ποιοι μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένοι και ποιοι αδικαιολόγητοι και ποιοι πρέπει να καταργηθούν. Επίσης θα εξουσιοδοτεί τα επιμέρους αρμόδια υπουργεία να εκδώσουν προεδρικά διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις για τη συγκεκριμενοποίηση των νέων διατάξεων που θα διέπουν την άσκησή τους.
Η γενική ντιρεκτίβα του νομοσχεδίου θα προβλέπει την άρση των περιορισμών ή και των προνομίων που υπάρχουν σήμερα και αφορούν την πρόσβαση και την άσκηση επαγγέλματος. Πρόκειται για γεωγραφικούς περιορισμούς, εμπόδια στην αδειοδότηση του επαγγέλματος, καθοριζόμενες κατώτατες αμοιβές, εγγυημένα ελάχιστα περιθώρια κέρδους και εγγυημένη εργασία.
Για τους φαρμακοποιούς το ελάχιστο περιθώριο κέρδους από 35% θα υποχωρήσει στην περιοχή του 15-20%, ενώ θα αρθούν και οι γεωγραφικοί περιορισμοί του επαγγέλματος (ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, δύο φαρμακεία θα πρέπει να τα χωρίζει ακτίνα 100 μέτρων).
Επισημαίνεται ότι το μνημόνιο αναφέρει ότι από το 2012 τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ' αποκοπή ποσό ή μία κατ' αποκοπή αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους.
Το νομοσχέδιο θα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν τα υπουργεία για να προχωρήσουν σε κατάργηση των περιορισμών και των διοικητικών εμποδίων που υπάρχουν σήμερα σε περίπου 170 κλειστά επαγγέλματα τα οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις θα ανοίξουν”.
Από το www.euro2day.gr (17/12/2010):
"Κλειστά επαγγέλματα: Το νέο μέτωπο
Τον ασκό του Αιόλου σε ένα ακόμα μέτωπο, αυτό των κλειστών επαγγελμάτων, προετοιμάζεται να ανοίξει το οικονομικό επιτελείο.
Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία κατάρτισής του και ο υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να το καταθέσει ή έστω να παρουσιάσει τις βασικές του διατάξεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Θέλει με τον τρόπο αυτόν να κλείσει μία από τις καυτές εκκρεμότητες έναντι της τρόικας, καθώς το επικαιροποιημένο μνημόνιο ορίζει ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2011, ανοίγοντας σε πρώτη φάση τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των φαρμακοποιών, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών.
Το νομοσχέδιο που καταρτίζεται θα είναι ένα γενικό πλαίσιο αλλαγών, ένας καμβάς στον οποίο στη συνέχεια θα κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές τα συναρμόδια υπουργεία, που θα επιφορτιστούν και με την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς, το ελάχιστο περιθώριο κέρδους από 35% που είναι σήμερα θα πρέπει να υποχωρήσει στο επίπεδο του 15% - 20%, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο. Εάν δεν μειωθεί κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε θα πρέπει να μειωθεί έμμεσα, με τη θέσπιση συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Σε κάθε περίπτωση, το μνημόνιο αναφέρει ότι «ξεκινώντας από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ' αποκοπή ποσό ή ως μία κατ' αποκοπή αμοιβή συνδυασμένη με μικρό περιθώριο κέρδους».
Προς άρση οδεύουν και οι γεωγραφικοί περιορισμοί του επαγγέλματος που ισχύουν σήμερα και ορίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, ενώ δύο φαρμακεία θα πρέπει να τα χωρίζει απόσταση 100 μέτρων.
Από το μνημόνιο, ακόμη, απορρέει και η υποχρέωση της κυβέρνησης παράλληλα με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων να προχωρήσει και στην ενσωμάτωση όλων των κοινοτικών οδηγιών για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η οποία έχει καθυστερήσει”.
Από το Βήμα (17/12/2010):
"«Αυτόματη» απελευθέρωση για 150 κλειστά επαγγέλματα
Αλλαγές-σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες φέρνει το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου θα περιγράφεται η διαδικασία απελευθέρωσης για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή. Βάσει μνημονίου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει ως το τέλος Φεβρουαρίου 2011 και το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το οποίο θα προωθηθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος.
Στο δεύτερο μέρος θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων. Θα παρέχεται ωστόσο περιθώριο τεσσάρων-έξι μηνών σε κάθε υπουργείο για να καθορίσει (με προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση) ποια επαγγέλματα δεν πρέπει να ανοίξουν επειδή συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Για όσα επαγγέλματα δεν κινηθεί η σχετική διαδικασία εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίγουν αυτόματα.
Φαρμακοποιοί
Τι ισχύει:
Σήμερα για την άδεια και το εμπόρευμα, πρέπει ένας νέος φαρμακοποιός να καταβάλει στο συνάδελφό του που συνταξιοδοτείται από 250.000 ως 500.000 ευρώ. Τα παιδιά των φαρμακοποιών μπορούν να κληρονομήσουν την άδεια του γονέα. Νέο φαρμακείο σε αστική περιοχή μπορεί να λειτουργήσει μόνο με την αγορά άδειας από τον φαρμακοποιό που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 96 φαρμακεία σε 100.000 κατοίκους, στη Σουηδία αντιστοιχούν μόλις 5.
Τι αλλάζει:
Αίρονται τα πληθυσμιακά κριτήρια για τη χορήγηση άδειας και οι περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους".
Από τα Νέα (17/12/2010):
"Ανοιχτά... λόγω Μνημονίου
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτοχρόνως και να μην καθυστερήσει ούτε στιγμή στην εφαρμογή των εντολών του Μνημονίου.
Το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα ειναι σχεδόν έτοιμο, αλλά η πρόθεση της κυβέρνηση είναι να περιοριστεί το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια πρώτη ανάγνωσή του, δηλαδή σε μια περίληψή του, και να το φέρει αργότερα ολοκληρωμένο προς κατάθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα των επαγγελμάτων του δικηγόρου, μηχανικού, αρχιτέκτονα, συμβολαιογράφου και ορκωτού λογιστή, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ για τους φαρμακοποιούς το θέμα θα ρυθμισθεί σε νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού κ. Α. Λοβέρδου.
Θα υπάρχει όμως και μια οριζόντια ρύθμιση που θα καλύπτει δυνητικά κάθε επάγγελμα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση και τα προνόμια στην άσκηση επαγγελμάτων καταργούνται, εκτός αν εξυπηρετούν λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Τι αλλάζει για τους φαρμακοποιούς: Το Μνημόνιο ζητά κατάργηση των ελάχιστων καθορισμένων περιθωρίων κέρδους και το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη μείωσή τους. Πάντως, θα ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης φαρμακείων σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως νησιά, με ειδικές ρυθμίσεις, π.χ. με βάση πληθυσμιακά κριτήρια".