Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ περνούν στο υπ. Υγείας

20/10/2017 9:46:13 πμ
Αιφνιδιαστική κίνηση του Ανδρέα Ξανθού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με ένα αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 148/Α/9.10.2017), η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ χάνει μέρος των αρμοδιοτήτων της, ώστε πλέον πολλές από τις αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας!


Αναλυτικά, με τα άρθρα 12 και 30 του Π.Δ. δημιουργείται η Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στην οποία ιδρύεται τμήμα Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αλλά και ένα νέο Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας Ανάπτυξης και Λειτουργίας, μέσα από το οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για όλα όσα σχετίζονται με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να απαιτείται συναίνεση της διοίκησης του Οργανισμού.


Οι αρμοδιότητες που εντάσσονται πλέον στο υπουργείο περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων– την οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Οργανισμού, την έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, τον καθορισμό της αμοιβής και των επισκέψεων των συμβεβλημένων γιατρών, τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών του Οργανισμού, την κατάρτιση, έγκριση, εποπτεία και την τροποποίηση του προϋπολογισμού, τους διαχειριστικούς κανονισμούς και τη λογιστική οργάνωση του Οργανισμού κ.ά.


Οι σχετικές με το φάρμακο αρμοδιότητες αφορούν: θέματα συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής καταχώρησης φαρμάκων, συμβάσεις, τον καθορισμό των παθήσεων που δικαιούνται 0% συμμετοχή στα φάρμακα, τον καθορισμό ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας.


Τέλος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Προεδρικό Διάταγμα, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να υπογράψει και Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σαφείς οδηγίες «με στόχο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του και τη χρηστή οικονομική διαχείριση».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών