Αρκούν τα 2 δισ. ευρώ για την ετήσια δαπάνη φαρμάκων;
29/8/2014 10:00:30 πμ
Στο ποσό περιλαμβάνονται τα εμβόλια, οι οροί, τα παράγωγα αίματος, αλλά και οι ανασφάλιστοι
Ξεκίνησαν να ισχύουν από χθες για τις φαρμακαποθήκες οι νέες τιμές για τα φάρμακα, ενώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία οι νέες τιμές θα ισχύσουν σε δύο περίπου εβδομάδες, δηλαδή από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκτιμά ότι από την ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων (8.903), αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ (και ειδικότερα 20 εκατ. ευρώ για το τελευταίο 4μηνο του 2014) ενώ συνολικά από όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις για το φάρμακο (πλαφόν, clawback, rebate), αναμένεται εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως για να σημειωθεί τέτοια εξοικονόμηση, σημαίνει ότι όλες οι τιμές φαρμάκων μειώθηκαν, καθώς αυτή ήταν από την αρχή, μία πολιτική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μειώσεις μάλιστα καταγράφονται ακόμη και στις ενστάσεις των επιχειρήσεων για φάρμακα που εμφάνιζαν εξόφθαλμα λάθη και τα οποία συζητήθηκαν στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων στις αρχές Αυγούστου, σε δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις.
Ωστόσο, και από το δελτίο αυτό, ζημιωμένες θα είναι για ακόμη μία φορά οι φαρμακοβιομηχανίες, καθώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις όπως αναφέρουν εκπρόσωποί τους, ετοιμάζονται να βάλουν για ακόμη μία φορά βαθειά το χέρι στην τσέπη καθώς οι μειώσεις είναι αρκετά μεγάλες.
Εάν το δελτίο τιμών όμως με τις ζημιές που συνεπάγεται για την φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί ένα σοβαρό αγκάθι, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ένα άλλο αγκάθι πολύ πιο αιχμηρό, είναι η φαρμακευτική δαπάνη η οποία σύμφωνα με υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, θα παραμείνει τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2015 καθισμένη στα 2 δις ευρώ. Οι φαρμακοβιομήχανοι, ζητούν επιτακτικά μέσω των θεσμικών της φορέων, την αύξηση της δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ και διαχωρισμό των ΦΥΚ (φάρμακα υψηλού κόστους) από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ακόμη μία φορά με επιπλέον και άδικο rebate όπως αναφέρουν.
Στο ποσό των 2 δισ ευρώ, περιλαμβάνονται επιπλέον, τα εμβόλια, οι οροί, τα παράγωγα αίματος, αλλά και οι ανασφάλιστοι. Ίσως το τελευταίο κομμάτι, οι ανασφάλιστοι δηλαδή και αυτοί που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, να αποτελούν το πιο σοβαρό πλήγμα της ελληνικής κοινωνίας, όπως αναφέρουν μεγαλόφωνα οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, οικονομολόγοι της υγείας και οι επικεφαλής των Σωματείων Χρονίων Παθήσεων.
Πηγή: http://www.onmed.gr
Διαβάστε επίσης
23/12/2024 3:13:01 μμΟι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
20/12/2024 5:38:34 μμΕπανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του