Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


«Αρχαία Νομίσματα – Ιστορικά τεκμήρια»

12/5/2009
Ιστορική μελέτη του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, από τις εκδόσεις ΑΡΧΕ-ΤΥΠΟ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Αρχαία Νομίσματα – Ιστορικά τεκμήρια»

Ιστορική μελέτη του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, από τις εκδόσεις ΑΡΧΕ-ΤΥΠΟ

 

Έχει περάσει μισός αιώνας από την ημέρα που ο πατέρας του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, φαρμακοποιός και αυτός και αρχαιολάτρης, για να τον ανταμείψει για την εισαγωγή του στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών του χάρισε μια χούφτα αρχαία νομίσματα. Ήταν το κίνητρο για το ξεκίνημα μιας συλλογής αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και μεσαιωνικών νομισμάτων, αλλά και του νεότερου ελληνικού κράτους μέχρι την καθιέρωση του ευρώ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα ο γνωστός συνάδελφος από την Άμφισσα, Δρόσος Κραβαρτόγιαννος, τον οποίο σας είχαμε παρουσιάσει το Σεπτέμβρη του ’90, πήρε τα πρώτα μαθήματα από την Ειρήνη Βαρούχα, διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου. Αυτή ήταν που τον βοήθησε στην ταξινόμηση των χάλκινων μακεδονικών νομισμάτων που είχε ανασύρει από το βυθό ενός μικρού λιμανιού με το όνομα Ανεμοκάμπι κοντά στο Γαλαξίδι. Το «θησαυρό» αυτό τον είχε δημοσιεύσει το 1969 στο περιοδικό «Στερεά Ελλάς» και το 1975 στο δικό του περιοδικό, τα «Τετράμηνα». Ακολούθησε πλήθος μελετών, ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων των νομισματικών ευρημάτων που αποκτούσε κατά καιρούς, στα περιοδικά του «Τετράμηνα» και «Φωκικά Χρονικά», αλλά παράλληλα και μελετών νομισματικών ευρημάτων σωστικών ανασκαφών της Ι αρχαιολογικής περιφέρειας Δελφών που του ανέθεσαν οι έφοροι αρχαιοτήτων Πέτρος Θέμελης, μετέπειτα καθηγητής Παν/μιου Κρήτης, και Βαγγέλης Πεντάζος

Όταν η συλλογή του έφτασε αισίως τον αριθμό των 2.500 νομισμάτων -ως επί το πλείστον ευρημάτων Άμφισσας, Φωκίδας και γειτονικών νομών-, πήρε την απόφαση να τη δωρίσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας που ήταν τότε υπό κατασκευή. Η δωρεά έγινε αποδεκτή και η συλλογή εκτίθεται σε ειδική αίθουσα του ορόφου ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου με ευρήματα κατά θεματικές ενότητες, μία εκ των οποίων είναι και αυτή των νομισμάτων.

Ο Δρόσος Κραβαρτόγιαννος, ο φαρμακοποιός που με την πλούσια ερευνητική, εκδοτική, ιστοριογραφική του δράση τίμησε όσο ελάχιστοι τον κλάδο μας, με το βιβλίο «Αρχαία Νομίσματα – Ιστορικά τεκμήρια» φέρνει στο φως νέα στοιχεία που συμπληρώνουν την ιστορία των αρχαίων μας προγόνων και σε μερικές περιπτώσεις ανατρέπουν κρατούσες θεωρίες των αρχαιολογικών δεδομένων, καταδεικνύοντας έτσι τη συμβολή του αρχαίου νομίσματος στην αρχαιολογική-ιστορική έρευνα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Διάβα Τρικάλων: Μικρά παιδιά εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Συμβούλιο της Ευρώπης: Συγκρότησε δίκτυο ιστορικών φαρμακείων
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες
Καλλιτεχνικές δράσεις έξω από φαρμακεία της Αθήνας
Κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περαστικών
«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ