Να αποσύρει τη διάταξη για τα φάρμακα, που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, αναγκάστηκε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσελη, μετά τις δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι θα την καταψηφίσουν.
Η διάταξη προέβλεπε ότι η τιμή τους θα διαμορφώνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων στην Eυρωζώνη, ενώ σήμερα διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων στα 27 κράτη μέλη.
Η υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως ο σημερινός νόμος δεν εφαρμόζεται και η νέα ρύθμιση θα επιφέρει οικονομία της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Η Βάσω Παπανδρέου, ο Κώστας Γείτονας, ο Νάσος Αλευράς και ο Χρήστος Αηδόνης ζητούσαν επίμονα να αποσυρθεί η διάταξη και δήλωναν ότι θα την καταψηφίσουν.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Γράφηκε επίσης στον Τύπο (05/03/2010):
Απέσυρε τη ρύθμιση για τα φάρμακα η Λ. Κατσέλη
Σε μπρα ντε φερ μεταξύ δύο κυριών του ΠΑΣΟΚ, της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Βάσως Παπανδρέου, με «νικήτρια» τη δεύτερη, εξελίχθηκε η συνεδρίαση με αντικείμενο τα μέτρα της κυβέρνησης.
Η κ. Παπανδρέου καθώς και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ανάγκασαν» την υπουργό να αποσύρει διάταξη που μειώνει κατά 20% τις τιμές των φαρμάκων όταν δήλωσαν πως θα το καταψηφίσουν, ενώ όπως τόνιζαν μετά το πέρας της συνεδρίασης είχαν στείλει το μήνυμα από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Υγείας αλλά το υπουργείο δεν φαίνεται να το έλαβε σοβαρά υπ΄ όψιν.
«Οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν εγγυώνται ότι θα υπάρχουν περικοπές, ενώ το 20% είναι ψίχουλα μπροστά στις υπερτιμολογήσεις και τις αυξήσεις του 400% που είδαμε τα τελευταία πέντε χρόνια», τόνισε ο κ. Αηδόνης, την άποψη ότι η μείωση του 20% που προτείνει η ρύθμιση Κατσέλη είναι «λίγη» εξέφρασε και η κ. Παπανδρέου, ενώ ο κ. Παπαχρήστος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν η δαπάνη για φάρμακα να εκτοξεύεται από 3 δισ. σε 6 δισ. μέσα σε μόνον έναν χρόνο και εμείς να μιλάμε για μείωση μόνο 20%. Τα περιθώρια είναι μεγαλύτερα».
«Να το αποσύρετε, δεν είμαι μόνο εγώ αλλά είναι και άλλοι βουλευτές της πλειοψηφίας που δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν. Δεν είναι ευθύνη των βουλευτών που φέρνετε τη διάταξη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», είπε με αυστηρό ύφος η Βάσω Παπανδρέου. «Μα αν αποσυρθεί η διάταξη θα αιμορραγούν τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,7 εκατ. ευρώ την ημέρα», αντέτεινε η υπουργός Λούκα Κατσέλη και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι «εθνικό» κι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά ο προηγούμενος νόμος. Όπως είπε, με την (αποσυρθείσα τελικά) ρύθμιση θα υπήρχε εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ. Απαντώντας δε σε επισήμανση του κ. Γείτονα να εφαρμοστεί ο νόμος που λαμβάνει υπ΄ όψιν τη μέση τιμή του φαρμάκου στις 26 χώρες της Ε.Ε., είπε ότι αυτό πρακτικά είναι ανεφάρμοστο γιατί «δεν υπάρχει σε κάθε χώρα αντικειμενική λίστα για τις τιμές, ενώ υπάρχει και το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Πηγή: Τα Νέα
Ανταρσία βουλευτών κατά Κατσέλη
Στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης οδήγησαν την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη οι ισχυρές αντιδράσεις μερίδας βουλευτών του ΠαΣοΚ και την υποχρέωσαν εν τέλει να αποσύρει από το νομοσχέδιο για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα άρθρο με το οποίο άλλαζε ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυρία Κατσέλη να πείσει τους συναδέλφους της ότι η διατήρηση του παλαιού συστήματος «φορτώνει καθημερινά με 2,7 εκατ. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία» , οι βουλευτές του ΠαΣοΚ με επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου επέμειναν να αποσυρθεί η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η τιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές στις 15 χώρες της ευρωζώνης, αντί των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ίσχυε ως τώρα. Η ισχύουσα ρύθμιση, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς δεν υπάρχουν τιμές από όλες τις χώρες, παρά μόνο από 11, και συνεπώς προκύπτουν ακριβότερες τιμές που επιβάρυναν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους καταναλωτές φαρμάκων.
«Γιατί να συμβαίνει αυτό;» αναρωτήθηκε σε υψηλούς τόνους ο κυβερνητικός βουλευτής Χ. Αηδόνης που υποστήριξε ότι «γί νεται πλιάτσικο στην πλάτη του ελληνικού λαού» και δέχθηκε αργότερα την επίπληξη της κυρίας Κατσέλη, η οποία σε έντονο ύφος τού είπε: «Μου δημιούργησες μεγάλο πολιτικό πρόβλημα».
Διαμαρτυρήθηκε επίσης η υπουργός για τη στάση της κυρίας Παπανδρέου αλλά και άλλων βουλευτών, όπως ο Ε. Παπαχρήστος, που είχαν επιμείνει στην απόσυρση του άρθρου, λέγοντας ότι «δεν μπορεί οι βουλευτές να υποκαθιστούν τους υπουργούς».
Επιπλήξεις σε υψηλούς τόνους δέχθηκε και ο εισηγητής του ΠαΣοΚ Ε. Κουτμερίδης τόσο από την υπουργό όσο και από τον γραμματέα της «πράσινης» ΚΟ Χρ. Παπουτσή επειδή δεν φρόντισε να ενημερωθούν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που μετέχουν στη συγκεκριμένη επιτροπή για το περιεχόμενο της επίμαχης ρύθμισης. Αργότερα μάλιστα η κυρία Κατσέλη απέδιδε τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών σε «άγνοια του θέματος», καθώς η ίδια είχε ενημερώσει τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Γι΄ αυτό και δήλωσε ότι σύντομα θα επαναφέρει την ίδια ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπορίου, ενώ μιλώντας με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τους υπαινιγμούς ότι η ρύθμιση είναι υπέρ των φαρμακοβιομηχανιών σχολίασε δηκτικά: «Αν θέλουν να τα βάλουν με τις φαρμακευτικές εταιρείες ας τους επιβάλουν επιπλέον φορολογία», σχόλιο που ερμηνεύθηκε ως αιχμή κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίτερα η κυρία Κατσέλη είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να δηλώσει σύμφωνος με τη ρύθμισή της, χωρίς όμως να το επιτύχει, γεγονός που προκάλεσε το δηκτικό σχόλιο της κυρίας Παπανδρέου: «Βρείτε τα μεταξύ σας οι υπουργοί».
Πηγή: Το Βήμα