Στο νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ, το οποίο κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη 9/11 από την Ολομέλεια, περιλάμβανε διάταξη που αιφνιδίασε τη φαρμακοβιομηχανία, εγχώρια και μη, και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα η εν λόγω διάταξη όριζε την ενοποίηση –ως προς το όριο του ποσού υπέρβασης– της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης με τη δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα (υψηλού κόστους) που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση έγινε προκειμένου να απλουστευτούν οι διαδικασίες απέναντι στα φάρμακα που βαρύνουν άμεσα τον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο αυτή η ενοποίηση θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση του clawback που θα υποχρεωνόταν να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία, καθώς θα άλλαζε τον υπολογισμό του, ενώ θα επιβάρυνε οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ.
Αντιδράσεις ΣΦΕΕ & ΠΕΦ
Την απόσυρση της διάταξης και την ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης ζήτησαν και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), καθώς η υπέρβαση για τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι μεγαλύτερη από τη δαπάνη που έχει προβλεφθεί. Η προϋπολογισμένη δαπάνη ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 124 εκατ. ευρώ, άρα οι εταιρείες θα έπρεπε να πληρώσουν 65 εκατ. ευρώ παραπάνω από τα υπολογιζόμενα, τα οποία ήδη είναι κατά πολύ αυξημένα σε σύγκριση με το 2016.
Επιπλέον ο ΣΦΕΕ ζήτησε να τεθεί ένα όριο (ταβάνι) στα rebate και clawback. Όσο για την ΠΕΦ, εκείνη εστίασε στον άδικο και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της διάταξης, εξηγώντας πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που παράγει οικονομικά φάρμακα, χρεώνεται άδικα τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού που προκαλούν οι εισαγωγές και η υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων.
Η απόσυρση
Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός συμφώνησε να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, αλλά ανακοίνωσε ότι θα γίνει διαβούλευση με τους δύο φορείς της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να διευθετηθεί το θέμα.
Όσο για τη σκληρή κριτική που έχει δεχθεί ο υπουργός για το σύνολο του νομοσχεδίου (ότι επιβάλλει εξαντλητικά ωράρια και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων), η απάντησή του είναι ότι η κριτική δεν έχει βάση και ότι το νομοσχέδιο έρχεται να προστατεύσει γιατρούς και ασθενείς, εξηγώντας το εξής: «Δεν καταργείται το πρωινό τακτικό ωράριο. Ο νόμος λέει ρητά "7ωρο, πενθήμερο και συνεχές". Η εφημερία ετοιμότητας πληρώνεται, αν κληθεί ο γιατρός. Ούτε ελαστικοποίηση της εργασίας υπάρχει. Αυτό που γίνεται, είναι ότι αλλάζει ο τρόπος του εφημεριακού χρόνου. Αντί 24ωρο, οργανώνεται σε 12ωρη βάση».