Στον «αέρα βρίσκεται το πακέτο των μέτρων, καθώς η τρόικα απέρριψε «αόριστα» μέτρα μείωσης των δαπανών από τη σχετική λίστα που παρουσιάστηκε, εστιάζοντας την προσοχή της σε μέτρα μείωσης της μισθολογικής και συνταξιοδοτικής δαπάνης, καθώς και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας να επανεξετάσουν τα μέτρα και να αναζητήσουν άμεσα παρεμβάσεις που θα κινούνται εντός των προσδοκιών της τρόικα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το πακέτο των παρεμβάσεων άμεσα και να γίνει αποδεκτό από την τρόικα, ώστε οι ξένοι ελεγκτές στο επικείμενο Eurogroup στη Λευκωσία την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα παραστούν, να υποβάλουν θετική εισήγηση ή να προβούν σε θετικές αναφορές για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, η τρόικα απέρριψε μέτρα μετάθεσης πληρωμής δαπανών, καθώς και μέτρα συρρίκνωσης περαιτέρω της καταναλωτικής δαπάνης του Δημοσίου, θεωρώντας ότι δεν είναι εφικτά, γιατί ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά, και αντιπρότεινε σημαντικές περικοπές στη μισθολογική δαπάνη, που θα προέλθει από τη μείωση μισθών και συντάξιμων αποδοχών, αλλά και από την εφεδρεία ή και τις απολύσεις προσωπικού.
Συνολικά η τρόικα απορρίπτει δαπάνες περίπου 2 δισ. ευρώ
από το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, η τρόικα αμφισβητεί ότι μπορούν να περικοπούν 800 εκατ. ευρώ από τη
φαρμακευτική δαπάνη, πλέον των δραστικών περικοπών που έχουν ήδη
πραγματοποιηθεί. Δεν απορρίπτει το ποσό στο σύνολό του αλλά εκτιμά ότι θα είναι
μικρότερη η εξοικονόμηση.