Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποκατάσταση της όρασης με την αναγέννηση νευρικών οπτικών κυττάρων

29/8/2016 3:55:38 μμ
Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η επιστήμη για άλλη μια φορά εκπλήσσει, καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ανάκτησαν, εν μέρει, σε ποντίκια την χαμένη τους όραση αναγεννώντας νευρικά κύτταρα του οπτικού νεύρου που είχαν γλαύκωμα.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience» και πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεισφορά, καθώς μέχρι σήμερα ο εκφυλισμός του οπτικού νεύρου ήταν μη αναστρέψιμος και τα άτομα έχαναν την όραση τους.


Το γλαύκωμα προκαλεί βλάβη στα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που συλλέγουν οπτικές πληροφορίες και τις στέλνουν στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές μελέτησαν τρόπους που θα βοηθούσαν τα κύτταρα να αναγεννηθούν και να επανασυνδεθούν με τον εγκέφαλο.


Η μέθοδος που ακολούθησαν, ήταν μια μίξη γενετικών παραγόντων και οπτικών ερεθισμάτων. Πρόβαλλαν σε δυσλειτουργικά μάτια εικόνες υψηλής ταλάντωσης και αντίθεσης σε μαύρο και άσπρο φάσμα με σκοπό να ενισχυθεί η νευρωνική δραστηριότητα. 


Έτσι κατάφεραν και ενεργοποίησαν τον κυτταρικό μηχανισμό ανάπτυξης mTOR.


Αυτό ήταν το πρώτο βήμα καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πως θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη γύρω από τις μεθόδους με σκοπό την θεραπεία του γλαυκώματος και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων του σώματος και του εγκεφάλου.


Το επόμενο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν, είναι να βελτιώσουν τις διαδικασίες που θα παρέχουν μια πληρέστερη λειτουργική επανένωση των γαγγλιακών κυττάρων και της σύνδεσης τους με τον ινιακό λοβό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της σε οφθαλμολογικά προϊόντα
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics