Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Απογοήτευση από φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ

5/3/2010
Οι πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές του Dimebon δεν έδειξαν όφελος στη θεραπεία των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Απογοητευτικά φαίνεται να είναι, τελικά, τα πιο πρόσφατα κλινικά δεδομένα για το Dimebon (διμεβολίνη ή λατρεπιρδίνη), ένα παλαιό αντισταμινικό φάρμακο, για το οποίο υπήρχαν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

 

Το φάρμακο το οποίο είχε φέρει πρόσφατα ελπίδες και θεωρούνταν ως ένα από τα «γερά χαρτιά» της επιστήμης στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, αποδείχτηκε όχι ανώτερο από το εικονικό φάρμακο (placebo) στις κλινικές του δοκιμές τελικής (3ης) φάσης, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των γνωστικών/μαθησιακών δυνατοτήτων και των προβλημάτων συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη νόσο.

 

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν από κοινού οι παρασκευάστριες εταιρείες του φαρμάκου, Medivation και Pfizer.

 

Η είδηση προκάλεσε την έκπληξη των επιστημόνων αλλά και της αγοράς, καθώς τα έως τώρα δεδομένα παρουσιάζονταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα προηγούμενης κλινικής δοκιμής, μικρότερου μεγέθους, έδειχναν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών σε σύγκριση με τη δράση αντίστοιχων σκευασμάτων που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

 

Στις δοκιμές αυτές το Dimebon είχε βελτιώσει σημαντικά μια σειρά από λειτουργίες όπως η μνήμη, οι γλωσσικές ικανότητες, η συνείδηση του τόπου και του χρόνου, ο προσανατολισμός και η εκτέλεση απλών αλλά και πιο περίπλοκων ενεργειών, σε σχέση με ασθενείς στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (placebo). Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μάλιστα ήταν εμφανή ήδη εντός των 3 πρώτων μηνών, παρουσιάζονταν ακόμη πιο βελτιωμένα στους 6 μήνες από την έναρξη της θεραπείας και ήταν αισθητά καλύτερα με τη συμπλήρωση ενός χρόνου.

 

Οι πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές της λατρεπιρδίνης (με την ονομασία «Connection») πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 598 ασθενών με ήπιας/μέτριας μορφής της νόσου, από την Ευρώπη, τη Β. Αμερική και τη Ν. Αμερική, σε διάστημα 6 μηνών. Η αρνητική έκβασή τους οδηγεί πλέον στο ερώτημα για το αν οι παρασκευάστριες εταιρείες θα συνεχίσουν τις μελέτες ή θα εγκαταλείψουν το ερευνητικό πρόγραμμα.

 

Οι εκπρόσωποι των 2 εταιρειών πάντως δηλώνουν πως τα δεδομένα της μελέτης θα πρέπει να αναλυθούν ενδελεχώς και να αξιολογηθούν προσεκτικά πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Pfizer διαθέτει ήδη ένα blockbuster φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ (Aricept) του οποίου όμως η πατέντα λήγει μέσα στο 2011, ενώ σε συνεργασία με τη Medivation διεξάγει συμπληρωματικές έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού συνδυασμού της λατρεπιρδίνης με άλλα φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της νόσου αλλά και για την πρόληψή της
Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
FDA: Έγκριση σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό