«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντηση για το θέμα των φαρμάκων με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών καθώς και όλους τους θεσμικούς φορείς, τη Δευτέρα 31 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε η υπουργός, διεξήχθη ένας ουσιαστικός και ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος, στον οποίο ετέθησαν όλες οι παράμετροι πολιτικής για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.
Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου (Ναυτεμπορική, Το Βήμα) είναι:
α) η καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους του Π.Φ.Σ. για τη μείωση των κερδών των φαρμακείων, με τη θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα αφαλιστικά ταμεία μέσω rebate (σύμφωνα με πηγές του Φαρμακευτικού Κόσμου πάντως, το rebate, της τάξης του 1%, θα αφορά μόνο φαρμακεία με μηνιαίο τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ εναλλακτικά προτάθηκε η πρόσληψη επιπλέον φαρμακοποιών στα φαρμακεία, αναλογικά με τον τζίρο τους),
β) η υιοθέτηση ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (κατά 1.200.000 ευρώ ετησίως, για 3 έτη, σύμφωνα με τις επιταγές του ΔΝΤ),
γ) η θετική στάση του Σ.Φ.Ε.Ε. (με επιφυλάξεις, πάντως) ως προς το αίτημα των συναρμόδιων Υπουργών για την εξέταση άρσης της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ αναφορικά με την εφαρμογή της μεταβατικής διάταξης τιμολόγησης φαρμάκων, που εκδόθηκε με την ΑΔ 03/2010.
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ελλείψεις σε φάρμακα οι οποίες εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες σε δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι «ο νόμος πρέπει να είναι και θα είναι σεβαστός από όλους».
Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπουργό, για οιποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος τριών μηνών.
«Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε ακόμα και σε παράλληλες εισαγωγές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανή επάρκεια σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως οι ινσουλίνες», διαβεβαίωσε η κ. Κατσέλη.
Παράλληλα, όπως είπε, η υπουργός, τα πρώτα στοιχεία από την μέχρι σήμερα εφαρμογή μιας συντεταγμένης πολιτικής συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών είναι ήδη ορατά.
Όπως γνωστοποίησε, με τη μέθοδο της μεσοσταθμικής μείωσης της τιμής των φαρμάκων κατά 21,5%, προκύπτει (σύμφωνα με ενδεικτικά των πωλήσεων των φαρμακαποθηκών το μήνα Απρίλιο του 2010) μια μέση μείωση 30% για την Αθήνα, ενώ αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται στο 19,3%. «Από την 01/07/2010 θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε με επίσημα στοιχεία την καθοδική εξέλιξη της Δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, γεγονός που θα συμβάλει στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών ταμείων», πρόσθεσε η υπουργός.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, και τα τρία συναρμόδια Υπουργεία -Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου τιμολόγησης, θέτουν τις βάσεις για μια μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική πολιτική που θα προσδώσει βιωσιμότητα στα ασφαλιστικά ταμεία: Εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου της λίστας για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (εφαρμογή της λίστας από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας) και εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου.