Θεραπευτικές κατηγορίες, κόστος ημερήσιας νοσηλείας και εφαρμογή του μέτρου του rebate (επιστροφή 3% επί των πωλήσεων των φαρμάκων), περιλαμβάνουν τα κριτήρια της νέας λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων των ασφαλιστικών οργανισμών.
Η σχετική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2010 και εστάλη στους συναρμόδιους φορείς, οι οποίοι όμως τη χαρακτηρίζουν πρόχειρη και αιφνιδιαστική, καθώς είχε τεθεί θέμα συζήτησης των κριτηρίων που επρόκειτο να καθοριστούν.
Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει:
» Την κατάρτιση της λίστας με βάση το σύστημα Ανατομικής Θεραπευτικής Χημικής κατηγοριοποίησης (ATC) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
» Την επιστροφή του 3% των συνολικών πωλήσεων κάθε φαρμάκου ενταγμένου στη λίστα ανά τρίμηνο (rebate), 15 ημέρες μετά τη λήξη του τριμήνου.
» Την υπαγωγή ενός φαρμάκου στη λίστα εφόσον δεν ξεπερνά την τιμή αναφοράς, εκτός αν βάσει φαρμακοοικονομικών ή κλινικών μελετών τεκμηριώνεται η υψηλότερη τιμή.
» Η υψηλότερη τιμή δεν μπορεί να είναι αυξημένη πάνω από 20% της τιμής αναφοράς.
» Εισάγεται θεραπευτική αξιολόγηση των σκευασμάτων κατά σειρά χρήσης τους.
» Για τα γενόσημα προβλέπεται μείωση της τιμής τους κατά 2,5% εάν οι πωλήσεις αυξηθούν σε ένα έτος πάνω από 5%.
» Λαμβάνονται υπόψη τα συστήματα Γαλλίας και Ισπανίας για την αποδεδειγμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
» Οι συσκευασίες για μηνιαίες θεραπείες αλλάζουν σε υποπολλαπλάσια του 30.
» Εξαιρούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα φάρμακα «lifestyle».
Σχολιάζοντας την απόφαση από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.) ο πρόεδρος, Διον. Φιλιώτης, δήλωσε αιφνιδιασμένος με την υπογραφή της και σημείωσε πως δεν διευκρινίζεται επί ποιων πωλήσεων θα εφαρμοστεί η επιστροφή του 3%, πώς θα αξιολογηθεί η κατάταξη κατά ATC κλπ. Σημείωσε παράλληλα ότι το θέμα θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου την ερχόμενη Παρασκευή, με τη συμμετοχή νομικών συμβούλων του κλάδου.
Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), ο πρόεδρος, Θ. Κωλέτης, σημείωσε πως η διοίκηση της Ένωσης θα μελετήσει την απόφαση και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί επ’ αυτής.
Αναλυτικά η απόφαση για τον καθορισμό κριτηρίων ένταξης στη νέα λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναφέρει τα εξής:
«Για την κατάρτιση του Καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φάρμακα κατηγοριοποιούνται, σύμφωνα με το σύστημα Ανατομικής Θεραπευτικής, Χημικής κατηγοριοποίησης (Anatomical Therapeutic Chemical classification - ATC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να επιστρέφουν σε λογαριασμό υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ποσό ίσο με το 3% των συνολικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ενταγμένου στον Κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το ποσό αυτό αφορά χρονική διάρκεια τριών μηνών που τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα είναι εντός Καταλόγου και αποδίδεται σε διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την συμπλήρωση του κάθε τριμήνου, σε λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα Ελλάδος για την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα ιδιοσκευάσματα αφαιρούνται αυτόματα από τον Κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του ποσού από την εταιρεία.
Ως αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψη της η Ειδική Επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 12 παρ. 1 περ. γ του νόμου 3816/2010 (Α, 6) προκειμένου να εκδοθεί ο Κατάλογος των Συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, ορίζονται τα εξής:
1. Σύστημα Τιμών Αναφοράς - Οικονομική αξιολόγηση
Α. Στο σύστημα κατηγοριοποίησης των φαρμάκων ενσωματώνεται σύστημα Τιμών Αναφοράς. Η τιμή αναφοράς θα αποτελεί συνάρτηση των λιανικών τιμών ανά μονάδα δοσολογίας του συνόλου των φαρμάκων των πρωτοτύπων και των γενοσήμων της ίδιας φαρμακοθεραπευτκής κατηγορίας ATC ανά φαρμακοτεχνική μορφή. Ως μονάδα μέτρησης δοσολογίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συγκρισιμότητα, χρησιμοποιείται η ημερήσια δόση σε σχέση με την διάρκεια θεραπείας.
Η συνάρτηση από την οποία θα προκύψει η τιμή αναφοράς περιγράφεται από την εξίσωση που ακολουθεί:
Τιμή αναφοράς = ο λόγος του αθροίσματος των λιανικών τιμών ανά μονάδα δοσολογίας των πρωτοτύπων φαρμάκων και της μέσης τιμής των λιανικών τιμών ανά μονάδα δοσολογίας των γενοσήμων του ίδιου πρωτοτύπου προς το άθροισμα του αριθμού των πρωτοτύπων και του αριθμού των πρωτοτύπων με γενόσημα.
Τιμή αναφοράς = (Λ.Τ./Μ.Δ. πρωτοτύπου Π1 +.... Λ.Τ./Μ.Δ. πρωτοτύπου ΠΝ) + (Μέση τιμή της Λ.Τ./Μ.Δ. των γενοσήμων ίδιου πρωτοτύπου ΠΓ1 + .... + Μέση τιμή της Λ.Τ./Μ.Δ. των γενοσήμων ίδιου πρωτοτύπου ΠΓΝ) / Αριθμός πρωτοτύπων (Π) + αριθμός πρωτοτύπων με γενόσημα (ΠΓ)
(όπου Λ.Τ. είναι η Λιανική Τιμή φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, Π είναι ο αριθμός των πρωτοτύπων φαρμασκευασμάτων με γενόσημο και Μ.Δ. η Μονάδα Δοσολογίας).
Β. Στον Κατάλογο εντάσσονται τα φάρμακα, των οποίων η τιμή είναι μικρότερη ή ίση της τιμής αναφοράς της φαρμακοθεραπευτικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν.
Για φάρμακα στα οποία η τιμή τους υπερβαίνει την τιμή αναφοράς της φαρμακοθεραπευτικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν, η εταιρεία διάθεσης αυτών δύναται να υποβάλει φαρμακοοικονομικές μελέτες ή και κλινικές μελέτες προκειμένου να τεκμηριώσει τη διαφορετική τιμή.
Η Ειδική Επιτροπή αξιολογεί τα υποβαλλόμενα στοιχεία καθώς και εκθέσεις ειδικών εισηγητών και εναλλακτικά:
1) Προτείνει μείωση της τιμής των φαρμάκων των οποίων η τιμή υπερβαίνει την τιμή αναφοράς στο επίπεδο αυτής.
2) Αποδέχεται την τιμή και το εντάσσει στον Κατάλογο με μέγιστη τιμή ανά μονάδα δοσολογίας 20% υψηλότερη από την τιμή αναφοράς υπό τις εξής προϋποθέσεις:
το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα να:
- ανήκει στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία του συστήματος κατάταξης φαρμάκων «Βελτίωσης του θεραπευτικού Αποτελέσματος» (ASMR - Amelioration du Service Medical Rendu) της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Διαφάνειας του υπουργείου της Γαλλίας
- είναι αποδεδειγμένα υψηλότερης θεραπευτικής αξίας σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία ATC
- μην υπερβαίνει την προηγούμενη τιμή του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος
Σε κάθε άλλη περίπτωση η Ειδική Επιτροπή απορρίπτει αιτιολογημένα το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα.
Γ. Ειδικά για τα ουσιωδώς όμοια φαρμακευτικά σκευάσματα, η Ειδική Επιτροπή εφαρμόζει σύστημα «δυναμικής τιμολόγησης. Συγκεκριμένα:
- για κάθε αύξηση αυστηρά ίση ή μεγαλύτερη του 5% των ετήσιων πωλήσεων σε αξία, θα απαιτείται μείωση τιμής κατά 2,5%
- ο υπολογισμός θα γίνεται στο τέλος κάθε 12μήνου μετά την είσοδο του φαρμάκου στη λίστα.
Δ. Για τις αμέσως προαναφερόμενες Β1) Β2) και Γ περιπτώσεις η διαφορά της προκύπτουσας νέας τιμής από την τιμή αναφοράς [(Λ.Τ./Μ.Δ. - ΤΑ.) x Μ.Δ.] αποδίδεται κάθε έξι (6) μήνες ως επιστροφή στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (rebate) και υπολογίζεται με βάση τις συνολικές πωλήσεις του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος στην αμέσως προηγούμενη περίοδο των έξι (6) μηνών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να καταβάλουν το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σχετική απόφαση της Ειδικής Επιτροπής.
Το εν λόγω ιδιοσκευάσματα αφαιρείται αυτόματα από τον Κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του ποσού από την εταιρεία.
Ε. Τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα μικρής περιεκτικότητας που αναφέρονται σε παιδιά συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο, ακόμη και αν έχουν υψηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς, μόνο εφόσον έχουν αξιολογηθεί θετικά από την Ειδική Επιτροπή ως προς το θεραπευτικό τους όφελος.
2. Η αποδεδειγμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα που αξιολογείται με βάση:
α. Τη βαρύτητα της ασθένειας.
β. Τη σχέση αποτελεσματικότητας -ασφάλειας, ανεκτικότητας.
γ. Την υψηλή θεραπευτική αξία σε σχέση με αντίστοιχα φαρμακευτικά προϊόντα.
δ. Τη δυνατότητα εφαρμογής άλλων θεραπειών με ή χωρίς φάρμακα.
ε. Το βαθμό συμβολής του στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
Στα παραπάνω λαμβάνεται υπόψη το κόστος σε σχέση με το κλινικό αποτέλεσμα της υπό εξέταση θεραπείας, σε σχέση με το κόστος ανά κλινικό αποτέλεσμα άλλων θεραπειών σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Η παραπάνω οικονομική παράμετρος θα πρέπει να τεκμηριώνεται με οικονομικά αποτελέσματα κλινικών μελετών και εφόσον καθίσταται αναγκαίο και με φαρμακοοικονομικές μελέτες που βασίζονται σε κλινικές μελέτες.
3. Η παράλληλη αποζημίωση των υπό εξέταση φαρμάκων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα υπό εξέταση φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα πρέπει να καλύπτονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας και της Ισπανίας. Για φάρμακα που δεν καλύπτονται από τις κοινωνικές ασφαλίσεις των χωρών αυτών επιλέγονται όσα υποστηρίζονται από τη διεθνή βιβλιογραφία σε ό,τι αφορά την επαρκή τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας τους.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται:
Α) Φαρμακευτικά προϊόντα, η συσκευασία των οποίων έχει αριθμό δόσεων που καλύπτει τη μηνιαία θεραπεία ή ακέραιο υποπολλαπλάσιο της μηνιαίας θεραπείας (συσκευασία 3, 5,6,10,15 ή 30 δισκίων). Στις εταιρείες οι οποίες κυκλοφορούν σκευάσματα που δεν πληρούν την προηγούμενη προϋπόθεση παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής εντός διαστήματος τριών μηνών από την έκδοση του καταλόγου από την Ειδική Επιτροπή.
Β) Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τα οποία η Ειδική Επιτροπή μπορεί να επιλέξει από την άδεια κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος μόνο ορισμένες από τις ενδείξεις με τις οποίες θα το εντάξει στον Κατάλογο καθώς και τη βέλτιστη περιεκτικότητα και συσκευασία που εξυπηρετεί τις ανάγκες τις φαρμακοθεραπείας σε σχέση με το κόστος θεραπείας και τις εναλλακτικές θεραπείες.
Γ) Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ. με τρόπο διάθεσης «μόνο για νοσοκομειακή χρήση». Τα προϊόντα αυτά χορηγούνται και σε ασθενείς που συνεχίζουν τη θεραπεία στο σπίτι με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.
Στον κατάλογο θα περιλαμβάνεται αναλυτική περιγραφή όλων των στοιχείων που αφορούν κάθε ιδιοσκεύασμα που εντάσσεται στον κατάλογο, αναφορά στο κόστος θεραπείας, συστάσεις και περιορισμοί σης ενδείξεις στις ανεπιθύμητες ενέργειες, σε θέματα συνταγογράφησης και διάθεσης των φαρμάκων, σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής και με τα οριζόμενα στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους ή τα αναφερόμενα στο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου που εκδίδεται από τον Ε.Ο.Φ. και τον ΕΜΕΑ.
Τα ανωτέρω θα κωδικοποιηθούν, ώστε να αποτελέσουν σημαντικό οδηγό για τον Έλληνα γιατρό για την ορθότερη θεραπευτική προσέγγιση και τη διευκόλυνση στο έργο των φαρμακοποιών, νοσηλευτών και των ασφαλιστικών φορέων.
Στον Κατάλογο δεν περιλαμβάνονται:
Α) Κατηγορίες φαρμάκων οριζόμενες από την Ειδική Επιτροπή του εδ. γ και δ, της παρ. 1 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010.
Ειδικότερα κατηγορίες φαρμάκων:
1. Των οποίων η άδεια κυκλοφορίας ορίζει ότι χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.
2. Των οποίων οι ενδείξεις δεν κρίνεται σκόπιμο ότι πρέπει να καλυφθούν από την κοινωνική ασφάλιση (π.χ. φάρμακα που ανήκουν στο «σύγχρονο τρόπο ζωής»).
Κάθε απόρριψη φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος θα πρέπει να γίνεται με πλήρη αιτιολόγηση».