Ρύθμιση με την οποία η συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους γιατρούς των ασφαλιστικών Ταμείων θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία των ιδιοσκευασμάτων και όχι με την εμπορική ονομασία, προωθεί με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη «Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» το υπουργείο Εργασίας.
Μετά τη ψήφιση του νόμου, θα ακολουθήσει μελέτη από αρμόδιες επιτροπές και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Υγείας με την οποία θα καθορίζονται οι κατηγορίες των δραστικών ουσιών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κατηγοριών ασθενειών, η λίστα των φαρμάκων που αντιστοιχούν σε κάθε δραστική ουσία και το ύψος της δαπάνης το οποίο θα καταβάλλεται από τα Ταμεία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η ρύθμιση στοχεύει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, με παράλληλη εξασφάλιση της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών. Σε συνδυασμό με τη πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του τοπίου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Με την ίδια τροπολογία, απαλλάσσονται από τη συμμετοχή του 25% επί της αξίας των φαρμάκων οι ασφαλισμένοι με χρόνιες παθήσεις για τις οποίες απαιτούνται φάρμακα υψηλού κόστους που επιφέρουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πίσω από την διάταξη για τη συνταγογράφηση κρύβεται «η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες-ασφαλισμένους».
Οι γιατροί τονίζουν ότι ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και ο αποτελεσματικός έλεγχος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας και αναρωτιούνται γιατί η Κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη αυτό το σωστό μέτρο και τι συμφέροντα εξυπηρετεί.
«Η κυβέρνηση οφείλει να μας πει σε ποιες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζεται υποχρεωτικά η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Γιατί οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι μόνον σε δύο χώρες ακόμη εφαρμόζεται, κι αυτές δεν φημίζονται για την ποιότητα του συστήματος υγείας τους. Επίσης δεν μας λέει με ποιο τρόπο θα αποτρέψει τη μαζική εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων χαμηλού κόστους (ή ακόμη και πλαστών) από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΙΣΑ και καταλήγει ότι το νέο μέτρο θα οδηγήσει τους πολίτες στον εξαναγκασμό να πληρώσουν από την τσέπη τους το φάρμακο που εμπιστεύονται και έτσι το Δημόσιο και τα Ταμεία θα εξοικονομούν χρήματα.
Πηγή: Τα Νέα (12/9/2011)