Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποδείχθηκε η αντικαρκινική δράση των ξηρών καρπών

22/2/2017 9:47:29 πμ
Οι ξηροί καρποί ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ξηροί καρποί είναι μια πολύτιμη και άκρως υγιεινή τροφή που περιλαμβάνεται συχνά και σε προγράμματα διατροφής, καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί μας προστατεύουν από την παχυσαρκία αλλά και από χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπαθειών και καρκίνου! Η προστατευτική τους δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου μάλιστα έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες.


Αυτό που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό είναι πού οφείλεται η προστατευτική δράση των ξηρών καρπών, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η Wiebke Schlör, διδάσκων στο Τμήμα Διατροφικής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της Ιένας στη Γερμανία, η οποία σε συνεργασία με την επιστημονική της ομάδα ανακάλυψε ένα μοριακό μηχανισμό για τις αντικαρκινικές δράσεις των συστατικών που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς!


Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση πέντε διαφορετικών ειδών ξηρών καρπών με κέλυφος, όπως φουντουκιών, καρυδιών καθώς και αμυγδάλων και φιστικιών. Οι ξηροί καρποί υπέστησαν τεχνητή "πέψη" σε δοκιμαστικό σωλήνα. Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν τα προϊόντα πέψης για την αποτελεσματικότητά τους σε κυτταρικές γραμμές.

Διαπίστωσαν ότι αυξανόταν η δραστηριότητα των προστατευτικών ενζύμων καταλάση και υπεροξειδική δισμουτάση στα επεξεργασμένα κύτταρα. Εκτός αυτού, παρατήρησαν ότι τα προϊόντα πέψης προκαλούσαν στα επεξεργασμένα καρκινικά κύτταρα κυτταρικό θάνατο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προστατευτική για την υγεία επίδραση των ξηρών καρπών στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στο ότι ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού για να αποτοξινώσει τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου.

Ο αντίλογος

Η Ένωση Γερμανών Γαστρεντερολόγων ωστόσο χαρακτήρισε τα εν λόγω ευρήματα «υπερβολικές προσδοκίες», επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει αποδεδειγμένη καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου από τους ξηρούς καρπούς και τονίζοντας ότι η μόνη προληπτική προστασία είναι η κολονοσκόπηση.


Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Molecular Carcinogenesis".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics