Η δροναβινόλη, ένα παλιό φάρμακο για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, μπορεί να αποτελέσει και θεραπεία για την άπνοια ύπνου, σύμφωνα με τη μελέτη PACE από τα Πανεπιστήμια του Ιλινόις στο Σικάγο και του Northwestern.
Οι ερευνητές χώρισαν ενήλικες ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου σε τρεις ομάδες: στην πρώτη χορηγήθηκε χαμηλή δόση δροναβινόλης, στη δεύτερη υψηλότερη δόση (10mg) και στην τρίτη εικονικό φάρμακο (placebo). Τα σκευάσματα χορηγούνταν μία φορά την ημέρα πριν από το βραδινό ύπνο, για έξι εβδομάδες.
Οι ασθενείς που έλαβαν την υψηλή δόση δροναβινόλης εμφάνισαν χαμηλότερη συχνότητα της άπνοιας ή της υπόπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειωμένη υποκείμενη υπνηλία και μεγαλύτερη συνολικά ικανοποίηση από τη θεραπεία. Ωστόσο, δεν βελτιώθηκε η ποσότητα του ύπνου ή της υποκείμενης υπνηλίας.
Η σημασία της μελέτης έγκειται στο ότι έγινε ένα πρώτο βήμα για μια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή κατά της άπνοιας ύπνου, αν και προφανώς θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερες κλινικές μελέτες πριν από την εδραίωση της θεραπείας.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο SLEEP 2017, στη Βοστώνη.
Τι είναι η άπνοια ύπνου
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια πολύ συχνή διαταραχή της αναπνοής που χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής (άπνοιες - υπόπνοιες) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ως άπνοια ορίζεται η διακοπή της ροής του αέρα στους αεραγωγούς που διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Αφορά περίπου στο 5% του γενικού πληθυσμούκαι μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2.