Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απίστευτο: Οι Έλληνες αποθηκεύουν φάρμακα... μήπως τα χρειαστούν

10/2/2016 12:27:30 μμ
Αδειοι οι πράσινοι κάδοι ανακύκλωσης των φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η κρίση άλλαξε τις συνήθειες των Ελλήνων. Πλέον ούτε ένα χάπι δεν πετούν στους πράσινους κάδους ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία αλλά τα αποθηκεύουν στο σπίτι μήπως τα χρειασθούν. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Μακρυγιάννη, "'λόγω οικονομικής κρίσης μειώθηκαν ακόμη και αυτές οι ποσότητες φαρμάκων που πετούν οι πολίτες στους κάδους. Παλαιότερα, πετούσαν πολλά φάρμακα, ακόμη κι αν δεν είχαν λήξει, με το σκεπτικό όταν χρειαστούν να αγοράσουν «φρέσκα»! Σήμερα που οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν, δεν τα πετούν και κρατούν ακόμη και τη μισή ποσότητά τους, μήπως χρειαστεί...».

Μια ακόμη δυσάρεστη πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα πριν μερικά χρόνια προμήθευε με φάρμακα ανθρωπιστικές αποστολές, στην Αφρική, στη Σερβία, στο Ιράκ κ.α.. Σήμερα πλέον η μεγαλύτερη ποσότητα που προορίζεται για έναν τέτοιο ανθρωπιστικό σκοπό μένει εδώ, στην Ελλάδα, και αυτό γιατί η ελληνική κοινωνία τα έχει εξίσου το ίδιο ανάγκη, γιατί καλείται, να στηρίξει φαρμακευτικές ανάγκες των απόρων, των ανέργων, των ανασφάλιστων και των προσφύγων.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα "Ελευθερία"ο κ. Μακρυγιάννης «επί πολλά χρόνια ο Φαρμακευτικός Σύλλογος συγκεντρώνει ποσότητες χρησιμοποιημένων φαρμάκων που δεν έχουν λήξει και σε συνεργασία με τους «Φαρμακοποιούς του κόσμου», τα στέλνει σε χώρες όπου υπάρχουν ανάγκες, όπως Σερβία, Ιράκ, Παλαιστίνη, ενώ σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις κάποια από αυτά αποστέλλονται με ιεραποστολές στην Αφρική. Σήμερα, μειώθηκε κατά πολύ η στήριξή μας σε άλλες χώρες, όταν και η δική μας πλέον έχει ανάγκη τέτοιας στήριξης, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των φαρμάκων που συλλέγεται να διατίθεται στις κοινωνικές δομές που εξυπηρετούν ανασφάλιστους πολίτες και άπορους».

Να σημειωθεί ότι κάδοι είχαν τοποθετηθεί σε 300 περίπου φαρμακεία στο νομό Λάρισας, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ενώ συνεταιρισμοί φαρμακαποθηκών υλοποιούν το πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα όσα προβλεπόταν το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) εφοδίασε με τους ειδικούς πράσινους κάδους για τα ληγμένα φαρμακευτικά σκευάσματα τα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ την περισυλλογή και μεταφορά των φαρμάκων από όλα τα σημεία αναλαμβάνει το δίκτυο διανομής της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση