Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απίστευτο χάος με τις νέες τιμές των φαρμάκων

15/2/2016 8:38:27 πμ
Αναμένονται διευκρινίσεις από την ΗΔΙΚΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Απίστευτη σύγχυση έχει προκληθεί με την εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο υγείας θα έμπαινε σε ισχύ κανονικά από σήμερα το πρωί.
Από νωρίς το πρωί οι εταιρείες υποστήριξης λογισμικού φαρμακείων, σε ανακοινώσεις τους ανέφεραν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του λόγω προβλημάτων. Αμέσως ο ΠΦΣ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας στους φαρμακοποιούς ότι μέχρι να "εκδοθεί το ΦΕΚ με την έγκριση της νέας Θετικής Λίστας και να ενσωματώσει  η ΗΔΙΚΑ τις νέες τιμές αναφοράς στην εφαρμογή, θα ισχύουν οι τιμές του προηγούμενου δελτίου τιμών φαρμάκων".
Τι προηγήθηκε

Η  Europharmacy, σε σχετική της ανακοίνωση ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς ότι είναι «αδύνατη η εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών του Υπουργείου Υγείας της 31-12-2015, η έναρξη ισχύος του οποίου ήταν από 15-02-2016. Αυτό οφείλεται στην μη έγκαιρη δημοσίευση της νέας θετικής λίστας από το Εθνικό τυπογραφείο (ΦΕΚ), γεγονός που καθυστερεί και την ΗΔΙΚΑ, από το να υπολογίσει και να μας αποστείλει τις νέες τιμές αναφοράς. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για ό,τι νεότερο» καταλήγει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της εταιρείας ILYDA η οποία ανέφερε και αυτή με τη σειρά της "ότι δεν έχουμε ακόμη λάβει από την ΗΔΙΚΑ τις τιμές αναφοράς του νέου δελτίου τιμών. Το νέο δελτίο τιμών θα είναι διαθέσιμο όταν θα λάβουμε τις νέες τιμές αναφοράς.''

Τι θα γίνει με τη θετική λίστα

Η θετική λίστα δηλαδή ο κατάλογος που περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εκδοθεί τέλος της εβδομάδας καθώς υπάρχουν ορισμένες ενστάσεις και παρατηρήσεις από εταιρείες, που αφορούν σε αιτήματα περιορισμών που αντιμετωπίζουν σκευάσματά τους σχετικά με συνδυασμούς προϊόντων.
Στην θετική λίστα αναμένεται να συμπεριληφθούν και 21 δραστικές ουσίες, όπως καινοτόμες θεραπείες, ινσουλίνες, βιολογικοί παράγοντες και γενικότερα νέες δραστικές που αναμένει η αγορά, κυρίως όμως οι ασθενείς και οι χρονίως πάσχοντες και ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Νέο Δελτίο Τιμών

Με το νέο δελτίο τιμών οι τιμές των περισσότερων φαρμάκων είναι μειωμένες ενώ για πρώτη φορά ορισμένα φάρμακα όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, θα έχουν αύξηση στον συντελεστή ΦΠΑ και θα πωλούνται πλέον με 13% αντί για το σύνηθες 6% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών, υπάγονται σκιαγραφικά φάρμακα, παράγωγα αίματος και άλλα ενώ τη τελευταία στιγμή εξαιρέθηκαν οι ηπαρίνες, οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή όπως και όλα τα φάρμακα στο 6%.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση