Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Απεργιακές κινητοποιήσεις: Η κατάσταση αυτή τη στιγμή

31/1/2011
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους αποφασίζουν σήμερα Δευτέρα 31/1/2011 οι φαρμακοποιοί, καθώς συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) στη 1 το μεσημέρι, με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στις 5 το απόγευμα.

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Π.Φ.Σ. ΚΑΙ Φ.Σ.Α.

 

Τα φαρμακεία του Πειραιά παραμένουν (για 3η εβδομάδα) κλειστά, ενώ παράλληλα συνεχίζεται για 2η εβδομάδα (από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία) η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ.

 

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο Τρίτη και οι γιατροί του ΙΚΑ, που προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την Παρασκευή.

 

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

 

Το Σάββατο 29/1 οι φαρμακοποιοί της Πάτρας βγήκαν στους δρόμους και ενημέρωσαν με φυλλάδια τους πολίτες για τους λόγους της απεργίας. Σημειώνεται ότι ο Φ.Σ. Αχαΐας έχει προχωρήσει σε αναστολή της χορήγησης φαρμάκων κατά τις ημέρες της απεργίας στους ασφαλισμένους των: ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ και ΤΑΣ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους του Πειραιά.

 

Την Παρασκευή 28/1 πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη συγκέντρωση και πορεία των φαρμακοποιών της Πελοποννήσου, ενώ κατατέθηκε ψήφισμα με τις θέσεις του κλάδου στα γραφεία της Περιφέρειας. Ακολούθησε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (Ο.Σ.Φ.Ε.), Ανδρέας Γαλανόπουλος.

 

«Ζητάμε, ριζική αναμόρφωση του ν/σ, σεβασμό της αποστολής και του ρόλου του ελληνικού φαρμακείου, να μην ανοίξουν χιλιάδες νέα φαρμακεία στη χώρα, γιατί αυτό είναι σε βάρος των φαρμακείων, των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων», ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου.

 

 

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

 

 

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

 

Δημοσιεύματα στον Τύπο:

 

1. «Πέντε συνδικαλιστές… "φαρμάκι”», της Δήμητρας Ευθυμιάδου (Ελευθεροτυπία, 30/1/2011)

 

Το χάπι της... ψυχραιμίας αναζητά εναγωνίως, τις τελευταίες ημέρες, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πονοκέφαλος που του προκάλεσαν οι φαρμακοποιοί δεν λέει με τίποτα να περάσει.

 

Και αυτό διότι υπολόγιζε οι κινητοποιήσεις του κλάδου να διαρκέσουν λίγες μόνο ημέρες. Εκείνοι όμως τον διέψευσαν πανηγυρικά, αφού συνεχίζουν κανονικά και δυναμικά τις απεργίες.

 

Ίσως ο υπουργός Υγείας να μην λογάριασε ότι δεν είχε να κάνει απλώς με φαρμακοποιούς. Ένας έφεδρος ανθυπολοχαγός με ειδικότητα στις... ανατινάξεις, ένας πρώην διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου, ένας Θεσσαλονικιός που επιστρατεύει ακόμη και μηχανάκια για να εξυπηρετήσει τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και ένας... επαναστάτης Πατρινός που δεν «μασά» και είναι έτοιμος να φθάσει και στα άκρα, όπως λένε οι δικοί του άνθρωποι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα των φαρμακοποιών.

 

Αυτό το «εκρηκτικό» μείγμα συνδικαλιστών έκανε τον Ανδρέα Λοβέρδο να αναθεωρήσει τις απόψεις του ότι τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις τις πέρασε στο υπουργείο Εργασίας με το ασφαλιστικό. «Στο Υγείας τελικά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα» ακούγεται ότι λέει σε στενούς του συνεργάτες.

 

Οι συνδικαλιστές πάλι φαίνεται πως γνωρίζουν καλά το «παιχνίδι» αυτή τη φορά. Ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στους κόλπους του κλάδου δεν υπάρχουν, με μοναδική ίσως εξαίρεση τους «σκληροπυρηνικούς» που επιμένουν σε πιο αντιστασιακά μέτρα εναντίον της κυβέρνησης.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: «Ποιοι φραγκάτοι μάς πολεμούν;»

 

Στην Αττική ο Κώστας Λουράντος αποφάσισε μάλλον να αιφνιδιάσει τους πάντες, τηρώντας πιο ήπια στάση σε σχέση με ό,τι θα περίμενε κανείς.

Βέβαια, ίσως να ήταν από αυτούς που είχαν υποψιαστεί από την αρχή ότι η μάχη αυτή θα κρατήσει καιρό και επομένως «η διατήρηση δυνάμεων είναι η πιο αποτελεσματική λύση» όπως λένε και πολλοί συνάδελφοί του.

Στην αρχή ήταν άλλωστε εκείνος που εμψύχωνε τους φαρμακοποιούς να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μιλώντας από τα σκαλοπάτια του υπουργείου στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ήταν αυτός που πρότεινε, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, να παραμείνουν τα φαρμακεία ανοικτά δύο μέρες, ώστε να πάρει ανάσα ο κλάδος και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Τάσσεται υπέρ των εναλλακτικών μορφών αντίδρασης διότι, όπως λέει, «ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει». Είναι άνθρωπος που εκφράζει το σκεπτικισμό του αυθόρμητα, γι' αυτό ακούστηκε να απορεί πρόσφατα δυνατά: «Ποιοι φραγκάτοι κρύβονται πίσω από την επίθεση στα φαρμακεία;».

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ: «Δεν θα παραδοθούμε εύκολα»

 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου που ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του Συλλόγου από τα χέρια του Δημήτρη Βαγιωνά, είναι το πρόσωπο που διατηρεί πάντα την πιο ψύχραιμη στάση.

Ως πρώην διοικητής του ΙΚΑ ξέρει καλά τα πολιτικά παιχνίδια αφού είχε διατηρήσει τη θέση του τόσο επί Ν.Δ. όσο και επί ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτός που «ανακάλυψε» την προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, περί του ποιος έχει δικαίωμα να ιδρύει και να λειτουργεί φαρμακείο. Είχε προβλέψει μάλιστα πως πρόκειται μάλλον για ένα πολιτικό εφεύρημα του Λοβέρδου, το οποίο θα το αποσαφήνιζε πολύ σύντομα προκειμένου να το εμφανίσει ως δείγμα οπισθοχώρησης.

«Δεν θα παραδοθούμε εύκολα», λέει τώρα ο Θ. Αμπατζόγλου και εξηγεί: «Εμείς έχουμε θέσει πέντε βασικά θέματα. Το να αποσύρει ένα εξ αυτών που μπήκε την τελευταία στιγμή είναι μεν προς τη θετική κατεύθυνση αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Και φυσικά το να μένει η κυβέρνηση αμετακίνητη θυμίζει μάλλον το μύθο του Χότζα, διότι εμείς ζητούμε ριζική αναμόρφωση του νομοσχεδίου».

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: «Πηγαίνουμε φάρμακα με δίκυκλα»

 

Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης είχε διαφορετική έμπνευση.

Προκειμένου να μη κατηγορηθεί ο κλάδος ότι αφήνει τους ασφαλισμένους χωρίς φάρμακα και «κινδυνεύσει η δημόσια υγεία» όπως ισχυρίσθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αποστέλλει στις επείγουσες περιπτώσεις τα σκευάσματα ακόμη και με μηχανάκι.

Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Υπάρχουν φαρμακεία διασκορπισμένα σε όλη την περιοχή αλλά επειδή θεωρητικά αντιμετωπίσαμε το ενδεχόμενο κάποιοι άνθρωποι να έχουν δυσκολία να προσεγγίσουν φαρμακείο, θέσαμε σε επιφυλακή 15 δίκυκλα και οδηγούς που είναι στημένοι στην έδρα του προμηθευτικού συνεταιρισμού φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και μέσω του τηλεφωνικού μας κέντρου ενημερωνόμαστε και τα πηγαίνουμε εμείς χέρι χέρι. Δεν θα αφήσουμε εμείς να πάθει κανείς τίποτα».

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ: «Πληγή το ν/σ στα μικρομεσαία φαρμακεία»

 

Στον Πειραιά τα πράγματα είναι πιο εκρηκτικά.

Οι μικροί φαρμακοποιοί, κάνοντας χιούμορ μεταξύ τους, αποκαλούν τον υπουργό «φαρμακοφάγο». Πρόκειται για τον σύλλογο που διαφοροποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, με τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Κούβαρη να επιμένει σε πιο σκληρή στάση. Καθόλου συμπτωματικά καθώς, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός με ειδικότητα στις... ανατινάξεις στο στρατό, προτιμά μάλλον να ανατινάξει τα σχέδια του υπουργού παρά να υποχωρήσει. Άλλωστε θεωρείται εξαιρετικά ισχυρός στους κόλπους του κλάδου, καθότι είναι επί τέσσερις θητείες πρόεδρος.

Εκτός αυτού το περίεργο είναι πως ο υπουργός Υγείας είναι κάτι σαν προϊστάμενός του, καθώς ο Κ. Κούβαρης εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του ΕΚΕΒΥΛ, του ερευνητικού κέντρου βιολογικών υλικών που ανέλαβε να δημιουργήσει και το μητρώο του υγειονομικού υλικού που αγοράζεται από τα νοσοκομεία.

Τελικά ούτε ο Ολυμπιακός, η κοινή λατρεία του με τον Ανδρέα Λοβέρδο, κατάφερε να φέρει κοντά τους δύο άνδρες. Το επιχείρημά του σαφές: «Ο Πειραιάς αποτελείται κατά 90% από μικρομεσαία φαρμακεία που θα πληγούν καίρια με τη δυνατότητα που δίνεται να δημιουργηθούν νέα σε απόσταση 200 μέτρων από υγειονομικές μονάδες. Ο ανταγωνισμός θα ξεπεράσει κάθε όριο λογικής. Όσο για τις 70 ώρες εργασίας που επιβάλλονται εβδομαδιαίως, είναι μέτρο ανέφικτο για κάποιον που δεν έχει υπάλληλο, ενώ η έκπτωση προς τα ταμεία (μεσοσταθμικά μείωση 4,5%) θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα».

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Απεργούμε και το Σαββατοκύριακο»

Στην Πάτρα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος ακολούθησε άλλη τακτική.

Τύπωσε αμέτρητα μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Ανδρέα Λοβέρδου και τη σημείωση: «Χαίρε Καίσαρα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν». Πρόκειται για άλλον ένα σύλλογο που έχει τηρήσει σκληρή στάση, παρ' ότι δεν ξεφεύγει κατά πολύ από τις γραμμές του Π.Φ.Σ.

«Απεργούμε και το Σαββατοκύριακο, εκτός από τις τρεις μέρες που αποφασίστηκε για όλη τη χώρα, ενώ τις ημέρες των κινητοποιήσεων δεν χορηγούμε επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους τα ταμεία των οποίων μας χρωστούν» τονίζει ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

 

 

2. Από τη συνέντευξη του υπ. Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, στην Καθημερινή (30/1/2011): «Οι πολίτες θα κρίνουν τους φαρμακοποιούς»

 

Ερ: Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των φαρμακοποιών στην αντιπαράθεσή τους με το υπουργείο Υγείας είναι ότι τα μέτρα για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους θα οδηγήσουν σε αύξηση των φαρμακείων, τα οποία –όπως εσείς έχετε δηλώσει– είναι ήδη πολλά. Δεν έχουν δίκιο να το πιστεύουν;

 

Α. Λοβέρδος: Ναι, αλλά η αύξηση θα είναι λελογισμένη. Απαγορεύσαμε κάθε περιορισμό εισόδου στο επάγγελμα, αποκλείοντας στην πράξη όλες τις «κακές» πρακτικές, κρυφές ή μη. Απελευθερώνουμε το ωράριο, μειώνουμε το πληθυσμιακό όριο, το οποίο υπάρχει για να διασφαλίζεται η διασπορά των φαρμακείων, μειώνουμε το κέρδος των φαρμακοποιών πληρώνοντας έγκαιρα τις προς αυτούς οφειλές μας, θεσμοθετούμε τη δυνατότητα σύστασης εταιρειών από αδειούχους φαρμακοποιούς μαζί με νέους φαρμακοποιούς. Ανοίγουμε το επάγγελμα, αλλά δεν πηγαίνουμε στις «αλυσίδες» ή στα σούπερ μάρκετ. Διατηρούμε το φαρμακείο ως επιχείρηση που χορηγεί φάρμακα, αλλά και παρέχει πρώτες βοήθειες.

 

Ερ: Όμως, η απέναντι πλευρά επιμένει ότι με τις νέες ρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να «ξεφυτρώσουν» σε μεγάλα πολυκαταστήματα φαρμακεία που θα λειτουργούν με την άδεια ενός νέου φαρμακοποιού, ο οποίος θα είναι απλός υπάλληλος και ότι αυτά τα «φαρμακεία» θα λειτουργούν –όπως στο εξωτερικό– διαθέτοντας μόνο συγκεκριμένα σκευάσματα προς ίδιον όφελος. Πώς διασφαλίζετε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο;

 

Α. Λοβέρδος: Αυτό το αποκλείουμε με σαφείς, ρητούς και νομικά πληθωρικούς τρόπους. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. O, τι ίσχυε έως σήμερα θα συνεχίσει να ισχύει. Η επιμονή επ' αυτού συνιστά υπερβολή που ευνοεί τις αποφάσεις για απεργίες και, συνεπώς, ταλαιπωρεί τους πολίτες. Η λύση που δίνουμε ανοίγει το επάγγελμα, αλλά δεν αναιρεί τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών. Η ευθύνη τώρα ανήκει στους φαρμακοποιούς και οι πολίτες θα τους κρίνουν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργάνωσε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση σε συνεργασία με τη Win Medica
Με μεγάλη εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο σε διάφορους επιχειρησιακούς τομείς






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Εξοφλήστε όλα τα φαρμακεία για τα εμβόλια στις 25/11
«Αγωνιζόμαστε καθημερινά για τις πληρωμές», δηλώνει ο Σύλλογος στους φαρμακοποιούς
PEIFASYN ACADEMY: Νέο webinar για φαρμακοποιούς ή βοηθούς φαρμακείου
Με θέμα «Αντιγήρανση και δερματολογικές πρακτικές»
Αναγκαία η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών στις συνταγές
Σε σχετικές συζητήσεις βρίσκεται ο ΠΦΣ