Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απειλή λουκέτου για φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

12/12/2012
Μόνο στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τα κατασχετήρια έχουν ξεπεράσει τα 100 το τελευταίο διάστημα και υπάρχουν φόβοι ότι μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές του νέου χρόνου 80 φαρμακεία στο νομό Θεσσαλονίκης θα βάλουν λουκέτο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Στο κόκκινο» βρίσκεται η λειτουργία 80 φαρμακείων στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ τον περασμένο μήνα 15 αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.


Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.) αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ και έχουν «γονατίσει» τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι, όπως δηλώνουν, δεν έχουν πλέον χρήματα για να αγοράσουν φάρμακα και να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες ασθενείς.


Τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν και, όπως δήλωσε στον «Αγγελιοφόρο» ο πρόεδρος του Φ.Σ.Θ., Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «βρισκόμαστε ενώπιον μιας υγειονομικής κρίσης και για να μη ζήσουμε αυτά που γίνονταν παλαιότερες δεκαετίες και δε θέλουμε να θυμόμαστε, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βάλει την υγεία και τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ σε πρώτη προτεραιότητα».


Ακόμη μία φορά τα θύματα είναι οι χιλιάδες ασθενείς που δεν μπορούν να προμηθευτούν έγκαιρα τα φάρμακά τους, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία τους. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε φάρμακο στον Πειραιά για καρκινοπαθή στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει συμβεί και το αντίστροφο. Οι φαρμακοποιοί συνεργάζονται μεταξύ τους και πολλές φορές αναγκάζονται να «δανειστούν» φάρμακα από συνάδελφο που βρίσκεται ακόμη και σε άλλη πόλη.


«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το κράτος πρέπει επιτέλους να πληρώσει τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, στους οποίους χρωστάει 1,1 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσιάδης, σημειώνοντας ότι 350 εκατομμύρια ευρώ είναι τα χρέη του 2010 και του 2011 και 800 εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα.


Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί ανησυχούν για τις αυξανόμενες κατασχέσεις. Μόνο στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τα κατασχετήρια έχουν ξεπεράσει τα 100 το τελευταίο διάστημα και υπάρχουν φόβοι ότι μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές του νέου χρόνου 80 φαρμακεία στο νομό Θεσσαλονίκης θα βάλουν λουκέτο.


Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τον αγώνα τους και δε δίνουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ μεγάλη μερίδα συγκεντρώθηκε χτες έξω από το υπουργείο Υγείας, για να διαμαρτυρηθεί για τις εξαγγελίες του υπουργού, Ανδρέα Λυκουρέντζου, και για το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να μην προχωρά στην εξόφληση των χρεών βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε συμφωνήσει ο υπουργός με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.).


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., Θεόδωρος Αμπατζόγλου, «δέκα εκατομμύρια Έλληνες και όλοι οι φαρμακοποιοί απαιτούν να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ. Εάν δε χρηματοδοτηθεί ο οργανισμός, το πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ζητάμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για την οριστική λύση του προβλήματος και την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων».


Πηγή: agelioforos.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση