Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απειλή ή ευκαιρία η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό;

26/2/2016 9:53:56 πμ
Του Γιώργου Κουτσουμπή, φαρμακοποιού και μέλους των Συστεγασμένων Φαρμακείων Αίγινας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρµακείου, η οποία προκύπτει από την εφαρµογή της εργαλειοθήκης του ΟOΣΑ ως µνηµονιακή µας υποχρέωση, έχει φέρει αναστάτωση στον κλάδο. Γιατί όµως; Τι θα συµβεί εάν τελικά εφαρµοστεί; Ποιους βλάπτει;

Μέχρι σήµερα, η απαγόρευση συµµετοχής µη φαρµακοποιών σε επιχειρήσεις φαρµακείων, σε συνδυασµό µε τον περιορισµό συµµετοχής φαρµακοποιού σε περισσότερα από 2 φαρµακεία, προσέφερε ένα είδος «προστασίας» στον κλάδο, η οποία όµως επιβράδυνε παράλληλα και τον εκσυγχρονισµό του.

Δεν προέτρεπε τους φαρµακοποιούς να συνεργαστούν µεταξύ τους. Δεν επέτρεπε σε φαρµακοποιό να αναζητήσει συνέταιρο-επενδυτή για να υλοποιήσει τα πλάνα του. Δεν βοηθούσε γενικότερα την ανάπτυξη του κλάδου µέσα από τον υγιή ανταγωνισµό. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να βρισκόµαστε στο ίδιο σηµείο εκσυγχρονισµού που ήµασταν πριν από αρκετά χρόνια, µε ελάχιστες εξαιρέσεις. Μην εθελοτυφλούµε. Εάν δεν εφαρµοζόταν η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι ηλεκτρονικοί µας υπολογιστές θα ήταν ακόµα στο εργαστήριο και κατά πάσα πιθανότητα κλειστοί.

Ανέκαθεν υπήρξα προοδευτικός και τολµούσα να δοκιµάζω νέα δεδοµένα στο επιχειρείν του φαρµακείου µου. Ως αποτέλεσµα τα «Συστεγασµένα Φαρµακεία Αίγινας» αποτελούν εδώ και 16 χρόνια µια επιτυχηµένη συνεργασία και µε υψηλό βαθµό οργάνωσης.

Δεν νιώθω απειλή από την πιθανή αλλαγή του «ιδιοκτησιακού»· αντιθέτως. Μπορεί να γεννήσει ευκαιρίες. Μπορεί, για παράδειγµα, αύριο να κληθούµε να συµµετάσχουµε σε αλυσίδα φαρµακείων µε ευνοϊκούς, για εµάς, όρους. Μπορεί να βρεθεί εταιρεία που θα επιθυµεί να επενδύσει στα φαρµακεία µας. Ίσως δώσει λύση και στο κληρονοµικό και να µπορούµε να µεταβιβάζουµε το φαρµακείο στα παιδιά µας, όπως οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Λόγους ανησυχίας θα είχα εάν ήµουν στάσιµος όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώντας ότι το «µονοπωλιακό» καθεστώς ήταν αρκετό για να µε προστατέψει. Η συνεχής εξέλιξή µας θεωρώ ότι είναι µονόδροµος για την οχύρωσή µας.

Πιστεύω ότι ο κλάδος µας είναι ικανός και µπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να υπάρξει η σωστή κατεύθυνση αλλά και ο σωστός manager που θα µας κατευθύνει.

Ποιος όµως θα αναλάβει την πρωτοβουλία να µας οδηγήσει προς τα εκεί;

 Ο Γιώργος Κουτσουµπής είναι φαρµακοποιός, µέλος των «Συστεγασµένων Φαρµακείων Αίγινας»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόσθετο όφελος η κατάργηση της εκτύπωσης των παραστατικών
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση