Για φορολογικούς λόγους, πολλά φαρµακεία έχουν ήδη µετατραπεί και πολλά συνεχίζουν να µετατρέπονται από ατοµικές επιχειρήσεις σε εταιρείες.
Επειδή οι εταίροι που δεν είναι φαρµακοποιοί πρέπει να είναι συγγενείς πρώτου βαθµού, τα πρόσωπα που συµµετέχουν στις εταιρείες αυτές είναι συνήθως οι γονείς των φαρµακοποιών, οι οποίοι είναι κυρίως συνταξιούχοι.
Με αυτή την ιδιότητα, τους αφορούν άµεσα οι ρυθµίσεις που προβλέπονται από το Νέο Ασφαλιστικό Νόµο σχετικά µε την απασχόληση των συνταξιούχων.
Ειδικότερα οι ρυθµίσεις που προβλέπονται από το άρθρο 16 του Νέου Ασφαλιστικού Νόµου και αφορούν στους φαρµακοποιούς είναι οι παρακάτω:
Άρθρο 16: Απασχόληση συνταξιούχων
Παρ. 2.
Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του Οργανισµού Ασφάλισης Ελευθέρων επαγγελµατιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και του Ενιαίου Ταµείου Ανεξάρτητα Απασχολουµένων (Ε.Τ.Α.Α.), υπόκεινται στους εξής περιορισµούς:α. Για όσους δεν έχουν συµπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Υποχρεούνται δε στην καταβολή των προβλεποµένων εισφορών.
β. Μετά την συµπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόµενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξηµένες κατά πενήντα τοις εκατό (50%). Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων υπερβαίνει τα εξήντα (60) ηµεροµίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαµορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεµβρίου του προηγούµενου έτους, το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται. Για τους ανωτέρω συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., καταβάλλονται οι προβλεπόµενες για τους από 1/1/1993 ασφαλισµένους εισφορές, εργοδότη και ασφαλισµένου. Από την καταβολή προσαυξηµένων ασφαλιστικών εισφορών εξαιρούνται οι ανωτέρω συνταξιούχοι, οι οποίοι λόγω απασχόλησης υπάγονταν σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς και οι οποίοι µετά τη συνταξιοδότησή τους από ένα εκ των ανωτέρω φορέων, συνεχίζουν για την ίδια απασχόληση υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον οικείο τοµέα ασφάλισης.
Ο Νέος Ασφαλιστικός Νόµος έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή και πρόκειται να δηµοσιευθεί σε ΦΕΚ.