Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απαράδεκτη η κατάσταση στη διακίνηση Φ.Υ.Κ. στη χώρα

16/10/2014 10:14:43 πμ
Μπαλάκι μεταξύ ιδιωτικών φαρμακείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ έχουν γίνει οι ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Αλαλούμ επικρατεί στο θέμα της διακίνησης των φαρμάκων υψηλού κόστους (Φ.Υ.Κ.) στην Ελλάδα, μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δίνοντας όμως στους Κατόχους 'Αδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) τη "δυνατότητα, εφόσον το αποφασίσουν, να διαθέτουν τα φάρμακα αυτά από τα ιδιωτικά φαρμακεία" (αποφ.Υπ.Υγ. Αρ.Πρωτ. Π60/24 15/9/14)
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε εταιρεία να παίρνει διαφορετικές αποφάσεις για το κανάλι διανομής των Φ.Υ.Κ. της και οι ασθενείς να έχουν γίνει "μπαλάκι" μεταξύ ιδιωτικών φαρμακείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα γι' αυτούς φάρμακα. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και κατακριτέα, καθώς ταλαιπωρεί αφάνταστα ηλικιωμένους, ασθενείς και ειδικά όσους κατοικούν μακριά από τις πόλεις, σε νησιά και ορεινές περιοχές, οι οποίοι οφείλουν να ανακαλύψουν από πού θα προμηθευτούν το φάρμακό τους, ανάλογα με την απόφαση της φαρμακευτικής εταιρείας, και μετά να ταξιδέψουν υπό αντίξοες συχνά συνθήκες για να εξυπηρετηθούν, όπως δηλώνει ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας.

Και συνεχίζει: "Από την ελάχιστη λογική που μας έχει απομείνει, ζώντας σε αυτήν τη χώρα, αντιλαμβανόμαστε ότι ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε αυτήν την αλλαγή στον τρόπο διανομής των Φ.Υ.Κ. είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της, κάτι που αυτοαναιρείται με αυτή την περίεργη "δυνατότητα" στις εταιρείες να διαλέγουν το κανάλι διανομής τους. Ελπίζουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αντιληφθεί εγκαίρως και θα διορθώσει τη λανθασμένη αυτή απόφαση, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να χορηγούν ανεμπόδιστα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τα φάρμακα αυτά στις φαρμακαποθήκες και στα ιδιωτικά φαρμακεία, ώστε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι σε όλη την Επικράτεια κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο."




Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση