Με επιστολή του προς την εφημερίδα «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.) και Α’ αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ., Κυριάκος Θεοδοσιάδης, απαντά σε πρόσφατο άρθρο-δημοσίευμα που μεταξύ άλλων υποστηρίζει την «επανεξέταση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ως μέτρο περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης»:
«Κύριε Διευθυντά
Στο φύλλο της 6ης /2/2010 της έγκριτης εφημερίδας σας, δημοσιεύθηκε άρθρο του κ. Θ. Σακελλαρόπουλου – καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα “Προτάσεις για να μειωθούν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων”.
Επισημαίνω ενδεικτικά δύο μόνο σημεία του άρθρου του κ. Καθηγητή με τις ακόλουθες προτάσεις του:
1) “Επανεξέταση της αποζημίωσης και του ποσοστού κέρδους των φαρμακεμπόρων και των φαρμακοποιών. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των κινήτρων πώλησης ακριβών φαρμάκων”.
Ερωτώ, μπορεί ο κ. Καθηγητής να μας εξηγήσει πως ο φαρμακέμπορος ή ο φαρμακοποιός και μέσα από ποια διαδικασία αποφασίζει ποια φάρμακα θα χορηγήσει στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων; Προφανώς δεν γνωρίζει ότι το είδος και την ποσότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιλέγει αποκλειστικά ο ιατρός που είναι υπάλληλος του ασφαλιστικού ταμείου ή συμβεβλημένος με αυτό. Ο φαρμακοποιός απλώς εκτελεί την εντολή του αρμόδιου ιατρού.
2) “ Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων… να είναι ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία”.
Επειδή προφανώς ο κ. Καθηγητής δεν γνωρίζει, τον ενημερώνω ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων είναι ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια…
Δεν θέλω να σχολιάσω άλλα σημεία του άρθρου σεβόμενος τον πολύτιμο χώρο της εφημερίδας σας. Το μόνο που θέλω από οποιονδήποτε αποφασίζει να υποβάλλει προτάσεις και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος, τουλάχιστον να γνωρίζει τους στοιχειώδεις κανόνες που διέπουν τον συγκεκριμένο χώρο.
Έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε επί σειρά ετών βαθυστόχαστες μελέτες “ειδικών” που αγνοούν τα στοιχειώδη».